НОВИНИ

Кипърските турци гласуват днес на предсрочни парламентарни избори

Кипърските турци гласуват днес на предсрочни парламентарни избори след провала миналата година на последните преговори за обединение на разделения остров, предаде агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:30, 07.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Кипърските турци гласуват днес на предсрочни парламентарни избори

Кипър, с един милион жители, е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която досега е призната единствено от Анкара. Тя заема 38 процента от територията на острова със своите 300 000 жители. Международно признатата Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г.

СКТР сега е управлявана от коалиция на дясната националистическа Партия на националното единство и консервативната Демократическа партия.

Според експерти Демократическата партия на Сердар Денкташ, син на бившия лидер и основател на СКТР Рауф Денкташ, може да не премине прага от пет процента поради вътрешнопартийни спорове.

Партията на националното единство и Републиканската турска партия в Северен Кипър са двете основни партии на тези избори, следвани от Народната партия на Кудрет Йозерсай, бивш преговарящ в мирния процес.

Според експертите много вероятно е изборите да доведат до формирането на коалиционно правителство, тъй като нито една от партиите не се очаква да получи абсолютно мнозинство в 50-членния парламент.

В международно признатата Република Кипър на 28 януари ще бъдат произведени президентски избори, фаворит на които е сегашният президент Никос Анастасиадис. Социолозите на острова прогнозират, че ще е нужен втори тур на 4 февруари, тъй като първият няма да излъчи победител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбоджа отбелязва 39 години от падането на режима на червените кхмери
Камбоджа отбелязва 39 години от падането на режима на червените кхмери
Бинали Йълдъръм: Нека дадем послание за толерантност
Бинали Йълдъръм: Нека дадем послание за толерантност