НОВИНИ

Китай спря полетите с Боинг 737 МАКС

Китай забрани на авиокомпаниите в страната да използват самолети Боинг 737 МАКС. Решението е обосновано с катастрофата на самолет от същия модел на Етиописките авиолинии. В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета. Същевременно продължава издирването на черните кутии на самолета, който се разби в Етиопия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:55, 11.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
китай спря полетите боинг 737 макс

Никой от 149-те пътници и осемчленния екипаж не е оцелял в самолетната катастрофа в Етиопия.

Хора от 35 националности са сред жертвите. Сред тях са 7 британци, 7 французи, 8 италианци и 18 канадци. 32 кенийци, 9 етиопци, 8 граждани на САЩ и 8 китайци също са загинали.

Възможно е сред жертвите да има и германски граждани. На борда е имало най-малко 12 служители на ООН. Днес знамената на сгради на ООН и агенции на организацията ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур.

Национален траур е обявен и в Етиопия. В телевизионно обръщение министър-председателят Абий Ахмед изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Абий Ахмед, министър-председател на Етиопия:

Правителството на Федерална демократична република Етиопия би желало да изрази своята тъга за семействата, близките и приятелите на етиопските граждани и другите пасажери от различни националности, които загубиха живота си, използвайки нашия самолет. По този повод искам да ви информирам, че ще ви държим в течение при нови разкрития.

Все още не са известни причините за катастрофата на самолета на Етиопските авиолинии. Машината катастрофира малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица. Старшият пилот изпратил сигнал за тревога и получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба загубило контакт с машината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват Великденските пости
Започват Великденските пости
Хуан Гуайдо насрочи извънредно заседание на парламента на Венецуела
Хуан Гуайдо насрочи извънредно заседание на парламента на Венецуела