НОВИНИ

Клаус Йоханис решава за оставката на шефа на дирекцията за борба с корупцията

Европейската комисия следи със загриженост събитията в Румъния, където правосъдният министър поиска отстраняването на шефката на Дирекцията за борба с корупцията. Това е популярната прокурорка Лаура Кьовеши. В съобщението на Брюксел се казва, че в предишни доклади е установено ефективно функциониране на агенцията. Крайната дума по случая има румънският президент.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:22, 23.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Президентът на Румъния още не е чел доклада на правосъдния министър за оставка на Лаура Кьовеши, но от Брюксел държавният глава подкрепи прокурорката.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Това, което министърът представи беше напълно неясно и на пръв поглед ненадеждно. Нямаше основателни причини за отстраняване. Подчертавам това, защото законът обяснява подробно какво се взема предвид, когато се изготвя такъв доклад. Казвал съм и преди: "Аз подкрепям Дирекцията за борба с корупцията и Лаура Кьовеши. Дирекцията върши страхотна работа, както и нейната ръководителка".

44-годишната Кьовеши оглави важната Дирекция през 2013 г., при премиера социалдемократ Виктор Понта. Оставката ѝ беше поискана при министър-председател от същата партия. Кьовеши е много популярна в Румъния и демонстранти в Букурещ и други градове протестираха в нейна защита.

Министър Тудорел Тоадер я обвини в доклад в авторитарно поведение и нарушаване на конституцията. Предложението му ще се разгледа и от Висшия съвет на магистратурата и евентуално негово положително мнение ще окаже натиск върху президента. Възможно е при отказ на Йоханис правителството да го суспендира, но е възможно и държавният глава да свика референдум на тема правосъдие.

Случаят предизвика реакцията на Брюксел, който още през януари предупреди Румъния да не отстъпва от постигнатото в правосъдната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощално писмо на атентатора от Подгорица
Прощално писмо на атентатора от Подгорица
​Радев и Вучич са обсъдили проблемите в регионите с българско малцинство​
​Радев и Вучич са обсъдили проблемите в регионите с българско малцинство​