НОВИНИ

Кметове на малки населени места излязоха на протест

Кметове на малки населени места от страната излязоха на мълчалив протест в Калофер. Те поискаха финансова независимост за кметствата и връщане на възможността за пряк избор на кметове в населени места, които са с над 100 жители. Ако исканията им не бъдат чути до месец, протестите им ще продължат в София.

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 10.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Представители на Националното сдружение на кметове на кметства посочиха, че вече половин година няма реакция от страна на държавата на техните искания, въпреки че с предложенията им са запознати представители на държавната и политическата власт.

Според кметовете трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да гарантират финансовия ресурс на кметствата и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 жители по постоянен адрес.

Христо Христов, кмет на с. Ново село, община Велико Търново: Ще има наистина икономия и на финанси, и на организационен характер, но за партийните централи, които няма да хвърлят никакъв ресурс за избори по селата, ще съсредоточат целия в общинския център, а общинският кмет ще си назначава малките кметове.

Желязко Драганин, кмет на с. Зелениково, община Брезово: Ако ни потрябва нещо за 5-10 лева, палим колите, пишем една докладна до кмета и или я подписват или нещо се съкрати, но ние не можем да работим, ръцете ни са почти завързани.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Държавата си дава парите на общините, но общините надолу няма никакъв контрол какво се случва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жан-Клод Юнкер поздрави Борисов за бързото разкриване на убийството в Русе
Жан-Клод Юнкер поздрави Борисов за бързото разкриване на убийството в Русе
Нов държавен орган ще отговаря за пътната безопасност
Нов държавен орган ще отговаря за пътната безопасност