НОВИНИ

КНСБ: Над 2,2 млн. българи продължават да живеят в бедност

Над 2,2 млн. души у нас продължават да живеят в бедност. Това показват данните на КНСБ към края на юни. Две трети от българите получават под средната заплата за страната и им се налага да пестят от основни нужди - за здравеопазване и образование.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 02.08.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Данните на КНСБ са категорични - въпреки че икономиката отбелязва устойчив ръст, едва 1,8 млн. души получават заплата над средната за страната.

Пламен Димитров: 75% от населението живее със средства, които са по-малко от необходимите за издръжка на един член от домакинствата.

За издръжката на едно четиричленно семейство са необходими най-малко 2361 лева или по 590 лева на човек, смятат от КНСБ. Това на практика не се случва и месечният недостиг е близо 321 лева.

Пламен Димитров: Средната работна заплата трябва да бъде около 1200 лв, което означава брутен размер малко над 1500 лв. За голямо съжаление, както знаете, не повече от 20% от българските наемни работници получават работна заплата около и над нея.
;

От синдикатите отчитат продължаване на тенденцията за неравенство на доходите в различните райони на страната. Докато в Стара Загора получаваната заплата покрива почти 80% издръжката на живот, във Видин, Благоевград и Кюстендил недостигът е по-голям и достига до 50% от необходимите средства на хората.

В област Видин според националната статистика средната заплата за март е 723 лева, повече от два пъти по-ниска от тази в столицата и най-ниската в страната. Заради безработицата, която за областта е 14 %, някои дори не я получават. Затова и хората степенуват разходите си.

Междувременно растат разходите на гражданите в цялата страна. Така например нехранителните стоки са поскъпнали с 3,9%, а храните с 2,6 на сто. Сериозно увеличение има при разходите за ток и отопление, както и тези за горива.

;

В момента икономиката ни е в растеж, това обаче не се усеща от хората, защото растат и разходите за издръжка. Само за година те са се увеличили с 3,3 на сто. На практика това означава, че се увеличават разходите. Така например нехранителните стоки са поскъпнали с близо 4%, а храните с 2,6 на сто. Сериозно увеличение има при разходите за ток и отопление - с 14%, както и тези за горива - с над 7%.

Очаква се тенденцията да продължи - разходите да се увеличават и занапред. Доходите също ще нарастват, но при следната специфика - заплатите на по-скъпо платените служители се увеличават по-бързо от тези с по-ниски доходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летните порои на остров Корсика взеха пет жертви
Летните порои на остров Корсика взеха пет жертви
Частичното бедствено положение в Смолянско остава заради свлачищата
Частичното бедствено положение в Смолянско остава заради свлачищата