КНСБ се обяви за спиране на нощния транспорт в София

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) внесе в Столична община искане за спиране на нощния транспорт в София.

от БНТ
15:31, 26.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
кнсб обяви спиране нощния транспорт софия

Мярката е част от предложение за подобряване на работното време и заплащането на работещите в транспортните дружества на София, по което синдикатът иска да се започнат незабавни преговори.

Синдикатът настоява извънредният труд да е според нормите в Кодекса на труда, без това да рефлектира върху размера на брутните трудови възнаграждения на шофьорите, увеличение на заплатите им, по-бързо обучение на нови водачи и привличане на кадри. Освен това се иска общината да се организира с КАТ за освобождаване на бус лентите от нарушители и криминализиране на агресията срещу водачите .

КНСБ заявява в писмо до кмета Йорданка Фандъкова, че като представител на близо 2/3 от работещите в Столичния градски транспорт, не може безучастно да наблюдава как партиите се опитват "излишно да нагнетяват напрежението в опит за трупане на политически актив в момент, когато се решават чисто синдикални проблеми".

Градският транспорт е изправен пред недостиг на шофьори, а работещите се трудят до изнемога заради дефицита.

Общината повиши с 10% заплатите на водачите от 1 февруари и обеща да продължи с увеличаването на възнагражденията, за да запълни недостига.

Писмо до кмета за спешно разглеждане на проблема изпрати и омбудсмана Мая Манолова. Тя се позовава на подписка от над 1200 шофьори, недоволни от условията на труд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи случай на морбили във Варна
Първи случай на морбили във Варна
Тереза Мей обяви нови планове за Брекзит
Тереза Мей обяви нови планове за Брекзит