НОВИНИ

Кога ще бъде сформирано новото германско правителство?

Политологът от Свободния университет Геро Нойгебауер смята, че сформирането на новото германско правителството няма да стане бързо. Със сигурност не и преди изборите за парламент в Долна Саксония, които са на 15 октомври. Но процесът може да продължи чак до Коледа. Какви обаче са сценариите, ако не сформира коалициято "Ямайка". Варинтите са два - правителство на малцинството или нови избори.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:14, 25.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Геро Нойгебауер - политолог от Свободния университет в Берлин: Ако се стигне до нови избори, партиите ще се сблъскат с проблема да търсят нови кандидати. Обзалагам се например, че тогава госпожа Меркел не би била кандидатът на "ХаДеСе ХаСеСе". Социалдемократите също биха се замислили дали да повторят с Шулц, или с друг кандидат.

Според Нойгебауер Европа ще следи с интерес съставянето на правителство в Германия. Предложенията на Юнкер за разширяване на еврозоната и приемането на България и Румъния в Шенген вероятно ще се приемат с неохота от либералите.

Геро Нойгебауер - политолог от Свободния университет в Берлин: Заради изборния резултат Меркел е загубила от кредита си в Европа. Там вече има държавни мъже, които си казват: "Вижте Меркел все пак не е толкова силна, колкото си мислехме". Тя ще трябва да направи и коалиция с либералите, които гледат на Европа по по-различен начин.

Политологът смята, че изборите в Германия със сигурност ще се отразят на европейския дневен ред и на важни теми като бежанците и единството на Европейския съюз - така както го вижда Юнкер. Нищо чудно и идеята за Европа на няколко скорости отново да стане привлекателна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски овощари защитават сами продукцията си от градушки
Русенски овощари защитават сами продукцията си от градушки
Анонимен дарител изпрати 500 книги в 51-во училище в София
Анонимен дарител изпрати 500 книги в 51-во училище в София