НОВИНИ

Конференция за бъдещето на Европа се проведе в естонската столица Талин

България е готова за влизане в Шенген и към страната ни не трябва да бъдат прилагани двойни стандарти. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещи с парламентарни шефове от Франция и Холандия. Караянчева участва в конференция за бъдещето на Евросъюза, която се провежда в Естония. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поздрави страната ни за отличното придвижване на голям брой досиета по време на българското председателство и изрази надежда, че ще има положителни действия и по отношение на сигурността.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:15, 23.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Естония - една от страните-отличници в Евросъюза и шампион в използването на дигиталните технологии. Страната, от която България пое Председателството на Съвета на ЕС. Тук парламентарни шефове от цяла Европа обсъждат бъдещето на съюза. Председателят на Народното събрание постави важна тема за България - готовността за влизането ни в Шенген. Пред председателите на Сената и Националното събрание на Франция, както и на Долната камара на холандския парламент, тя посочи, че сме покрили всички критерии и пазим добре външната граница на съюза.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Не сме съгласни да ни слагат допълнителни критерии и да има двоен стандарт за приемане в Шенген. Защото някои държави са приети само с покриване на критериите, а на нас ни слагат и обвързване с механизма за сътрудничество. Той скоро ще падне и се надявам, че тогава няма да имат аргументи. Убедих колегите, че България се справя отлично и сме готови да бъдем членове на Шенген.
;

На срещите беше обсъдена и многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: И се обединихме в позицията, че общата селскостопанска политика и кохезионната политика трябва да останат въпреки напускането на Великобритания.

В срещата в Талин участват и председатели на парламенти на страните от Западните Балкани. От българска страна беше потвърдено продължаване на усилията за ускоряване на тяхната интеграция.

Пред председателя на парламента на Черна гора, Караянчева подчерта, че България отделя особено внимание на срещата на върха през май. И че Световната банка е готова да финансира проекти за над 200 милиона евро за различна инфраструктура в региона. На конференцията, шефът на Европарламента заяви, че е необходим Европейски съюз, който е по-демократичен.

Антонио Таяни - председател на Европейския парламент& Нужен е съюз, който може да отговори на проблемите със сигурността, миграционния натиск и младежката безработица.

Утре парламентарните шефове ще обсъждат сигурността в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото студио на БНТ2 започна своята обиколка в Южна България
Пътуващото студио на БНТ2 започна своята обиколка в Южна България
Хеликоптер на селскостопанската авиация кацна аварийно в двор в Свищов
Хеликоптер на селскостопанската авиация кацна аварийно в двор в Свищов