НОВИНИ

Конференция за създаване на Службата на европейския прокурор в София

Ще успее ли ЕС да създаде европрокуратура, която да разследва корупционни схеми за милиони в рамките на обнощността? Темата е част от дневния ред на конференцията за създаване на Службата на европейския прокурор, организирана съвместно от Европейската комисия и Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума, който се провежда в Бояна, присъстват над 90 участници от различни държави членки.Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:28, 26.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Дискусията около бъдещето на новата европрокуратура се обсъжда вече втори час. Чухме изявленията на министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието на Люксембург Феликс Браз.

По всичко личи, че предстои един изключително тромав и сложен юридически процес. Новата европрокуратура трябва да заработи на 1 ноември 2020 г., седалището ще е в Люксембург.

Какви ще са накратко основните ползи:

Ще могат да се правят по-бързи и ефективни разследвания за източване на еврофондове. Също така обменът на информация между службите ще стане по-бърз. Не на последно място предимство ще могат да се правят по-лесни запори и арести на територията на ЕС


Цецка Цачева, министър на правосъдието: България винаги е споделяла необходимостта от институционални мерки на европейско равнище за ефективно наказателно преследване на измамите и другите престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Ако се върна на думите на г-н Маорило, който много добре цитира известна българска поговорка, тази за сговорната дружина, планината вече е повдигната. Сега мисля, че е време да я задържим точно в такова повдигнато положение, за да е чист пътят ни напред от тук нататък.
Феликс Браз, министър на правосъдието на Люксембург: Европрокуратурата е носител на нова идея в борбата с трансграничната престъпност. Към този орган има големи очаквания. Надяваме се чрез тази прокуратура да се ускорят делата срещу организираната престъпност и финансирането на тероризма. Изключително важно е да осигурим независимостта на тази институция, която ще работи в сътрудничество с националните прокуратури и съда на Европа.

До 2020 г. трябва да бъде избран главен прокурор на ЕС. Също така трябва да бъде избрана и квотата от делегирани прокурори. Стана ясно по време на срещата, че трябва да се проведат редица обучения. Бюджетът на новата институция ще бъде малко над 5 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея
Отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея
България посреща представители на технологичния елит
България посреща представители на технологичния елит