НОВИНИ

Кой брои гласовете ни на избори?

Въпросът "Кой брои гласовете ни на избори?" никак не е маловажен. В серия от репортажи по време и след президентските избори, и сега на предсрочните парламентарни избори "По света и у нас" постави този въпрос. Показахме ви неграмотен член на секционна избирателна комисия, който не може да подпише протокола. Показахме ви буквално нечетливи и многократно преправяне протоколи.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 02.04.2017
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

В студиото на "По света и у нас" продуцентът Надя Обретенова уточни, че хората, които трябва да заемат резервните бройки в секционните избирателни комисии не са подготвени и това е основният проблем. Партиите имат някакъв набор от резервни членове на секционни избирателни комисии, но те са твърде назад в листата и повечето случайно попадат там. Това са хора, които не са специално обучавани да бъдат членове на секционни комисии, хора, които не знаят каква е технологията на изборния процес и оттам произлиза много сериозния проблем: Защо в България продължаваме да избираме такива хора, които не са квалифицирани, не са подготвени и нямат нужното образование и ценз да се занимават с тази работа?

Преброяването не е прост процес, това не е просто да преброиш едни листчета, които са пуснати в урната, а е процес при който трябва да отчетеш преференциите, трябва да си много внимателен когато броиш. Един неграмотен човек не знам как нормално би преброил гласовете за една или друга партия.

Най-важното нещо е попълването на протокола. Преди това през деня трябва да си адекватен, за да можеш да отговаряш на въпросите, които задават избирателите.

Проблемът с неподготвеността на голяма част от членовете на СИК-овете тази година се допълни с големия брой на недействителни бюлетини, в които беше гласувано с преференции- не в "квадратчето" за партиите, а в "кръгчето" за преференциите.

Оказа се, че и избирателите не бяха добре подготвени за този вот. Тук отговорността е на партиите и на ЦИК, които не можаха да обяснят на избирателите, че трябва да гласуват в "квадратчето", а не в "кръгчето", каза още Надя Обретенова.

;
Стефан Георгиев - социолог, агенция ,,Афис":
Първото основно нещо - поне за мен е да спре да се променя законодателството. Това, която наблюдаваме от изработването на първата версия на този изборен кодекс през последните 5 години са непрестанни промени, които поставят в трудна ситуация, както Централната избирателна комисия, така и районните избирателни комисии, така и секционните избирателни комисии.
Антоний Гълъбов - политолог:
През тези години се смениха поне 3 поколения от членове на СИК. В началото бяха много по-мотивирани хора, които бяха по-добре подготвени. Практически на всеки следващ избор имаме все по-случайно попаднали в тази роля хора, така че за съжаление тенденцията ее негативна. Другият проблем е свързан със статута на членовете на СИК - трябва да е ясно, че те в рамките на изборния ден са със статут на държавни служители. Следователно към тях могат да бъдат предявявани всички изисквания, които им дава този статут, включително и санкции.
Стефан Георгиев - социолог:
Второто нещо според мен е прекалено голямото текучество на членовете на СИК, честите смени, замените с хора, които не са преминали обученията на РИК. ТУк трябва да се мисли в две посоки - професионализиране на изборната администрация - тема, която много често се обсъжда. Но може би на второ място трябва да се помисли за някакъв вид санкции на парламентарно представените политически сили, които изпращат и които излъчват СИК. Трябва според мен да имаме малко по-сериозен контрол затова кои точно са членове на СИК, колко предварително преди денят на изборите се излъчват, до каква степен можем да гарантираме устойчивост и постоянство на тези членове на СИК, защото съгласете се, няма как да обучаваме всяка година нови хора по променен изборен кодекс в различен вид избори, които ги съвместяваме.
Антоний Гълъбов - политолог:
2007-2008 г., когато с Асоциация прозрачност без граници правихме предложение за промени в първия изборен кодекс, ние тогава лансирахме за първи път идеята за Регионални преброителни центрове. Това означава по същество затворените и запечатаните бюлетини в малките населени места да бъдат транспортирани до регионални центрове, където пред медии, пред застъпници, пред наблюдатели да бъде извършено нормалното им преброяване. Това прекъсва възможността на местно равнище местни бандити да контролират вота на хората като плашат със зависимости. В самото начало на дейността си 44-тото Народно събрание ще трябва да прави промени в изборния кодекс, сега е моментът отново да бъдат разгледани тези идеи и да се види доколко качеството на работата на секционните комисии да бъде подобрено.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 депутати са подали заявления от кой район желаят да бъдат обявени за избрани
12 депутати са подали заявления от кой район желаят да бъдат обявени за избрани
Какво може да е следващото правителство?
Какво може да е следващото правителство?