НОВИНИ

Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган

Министърът на правосъдието Цецка Цачева не е съгласна президентът да избира председателя на бъдещото антикорупционно звено. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на Законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Амбицията е до края на тази парламентарна сесия законопроектът да бъде приет, съобщи Цачева. На обсъждането присъстваха депутати от почти всички партии, представители на неправителствени организации, главният прокурор и шефът на ДАНС. Антикорупционният законопроект предвижда създаването на независим държавен орган, който да проверява властта.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:51, 01.09.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според Цецка Цачева ръководителят на бъдещия антикорупционен орган трябва да се избира от Народното събрание. Законопроектът на управляващите предвижда създаването на комисия, която да е независим, постоянно действащ държавен орган от петима членове.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Само при избор от Народното събрание може да са налице гаранции за прозрачност, отчетност, публичност в нейната дейност. Парламентарният контрол е нещо много важно за работата на този независим единен орган.

Законопроектът на управляващите предлага заместник-председателите и членовете също да се избират от Народното събрание, но след предложение на председателя на комисията.

Цветан Цветанов: Това е още една допълнителна гаранция за отделянето от така наречената политическа намеса или усещането в някои, че би могло да се търси някакъв репресивен апарат, който може да бъде създаден."

По време на обсъждането от ДПС заявиха, че ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ, но имат забележки. Според депутата Хамид Хамид управляващите не са успели да разсеят съмнението в обществото, че наред с дългоочаквания закон се създават паралелни разследващи структури.

Хамид Хамид, народен представител ПГ на ДПС: Получавам такива обаждания - второ МВР ли правите или парапрокуратура. Думи като оперативно-издирвателни мероприятия, доброволни секретни сътрудници навяват спомени от едно време.

Главният прокурор също подкрепи разписаните процедури по номиниране и избор на ръководни органи, но категорично се обяви против доброволните сътрудници, които предлагат и ГЕРБ, и БСП.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Формирането на контингент от доброволни сътрудници, които притежават и имунитет срещу даване на показания пред органите на досъдебното производство и съда е нещо повече от недопустимо и крие изключително големи опасности.

Цацаров отново повтори, че е против това новата антикорупционна комисия да прилага СРС-та. Обвинител номер едно допълни, че ако бъде разрешено комисията да притежава подобна техника, в държавата ще има три технически централи за подслушване. Според председателя на ДАНС Димитър Георгиев прилагането на СРС-та трябва да остане в рамките на Държавната агенция за ,,Технически операции".

Димитър Георгиев, председател на ДАНС: Считаме, че в един чисто рационален и прагматичен подход то ще бъде по-евтино на данъкоплатеца, за държавата с оглед спецификата и изграждането на такива звена.

По думите на правосъдния министър, от ГЕРБ са готови да преосмислят намерението за внедряване на СРС-та в бъдещата антикорупционна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп ще поиска от Конгреса 6 млрд. долара за пострадалите от Харви
Тръмп ще поиска от Конгреса 6 млрд. долара за пострадалите от Харви
Ще изчезне ли истинското българско кисело мляко заради административни грешки?
Ще изчезне ли истинското българско кисело мляко заради административни грешки?