НОВИНИ

Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори

Младежка безработица от 16%, рязък скок в цените на основни хранителни продукти - обикновените иранци не усещат подобрение в икономическото състояние макар, че вече минаха 2 години след ядрената сделка. Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, но в основата им стои консервативни духовници, смята иранистът Георги Хъшев.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:25, 02.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
причините вълната протести иран икономическа анализатори
Георги Хъшев - иранист: С цел да внесат публично недоволство срещу управлението на реформатора Хасан Роухани, но впоследствие това ескалира доста бързо и излезе извън техния контрол.

Аналогиите с протестната вълна от 2009-та е неизбежна, но Георги Хъшев вижда и редица разлики - на първо място в мащаба. През 2009-та милиони излизат на улицата, защото смятат, че избора на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад е манипулиран.

Георги Хъшев - иранист: 2009-та имаше ясно изразено лидерство на протестите, желанията интересите на гражданите бяха канабизирани от представителите на реформаторските политически кръгове като МЕХДИК Еруби и МИР ХУСЕЙН мосави, докато днес няма ясно изразени лидери.

И макар западната преса да прави прогнози за нов Тахрир в Иран, индикации за подобна революция няма.

Георги Хъшев - иранист: Никоя политическа фракция реално не взима страна в протестите, както реформаторските кръгове начело с хасан Роухани стоят безучастно наблюдавайки какъв ще бъде резултатът, така и консервативните кръгове не вземат по-активно участие, което да повлия на управлението на държавата.

Вариантите за развитие са два, смята Хъшев - или протестите ще затихнат от само себе си, или ще има груба намеса от страна на иранските сили за сигурност. При всички случаи следващите дни ще бъдат решаващи и може да има неочаквани обрати, които със сигурност ще разтърсят и без това нестабилната обстановка в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е припаднала след дълго чакане за заявление за продажба на мартеници
Жена е припаднала след дълго чакане за заявление за продажба на мартеници
Президентът наложи вето върху антикорупционния закон
Президентът наложи вето върху антикорупционния закон