НОВИНИ

Криптовалутата стана платежно средство в Япония

Криптовалутата, включително биткойнът, от днес получава статут на платежно средство в Япония в съответствие със закон за валутната регулация, приет по-рано от парламента. В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
12:00, 01.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
криптовалутата стана платежно средство япония

Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени. Очаква се японският Съвет по одиторските стандарти да подготви набор от правила за тази цел чак след половин година.

Във връзка с влизането в сила на новия закон местните банки планират да се заемат изцяло с тестване на технологията "блокчейн" (на чиято основа се появи виртуалната валута - бел. ТАСС). Асоциацията на японските банки съобщи по-рано, че възнамерява до април 2018 г. да създаде нова платформа за съответните тестове и за големи, и за регионалните учреждения. Целият процес ще бъде подкрепен от централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги.

Крайната цел на този проект е да се разработи вариант за използване на технологията "блокчейн" за извършване на междубанкови парични преводи, което може да намали свързаните с това разходи с около 5 на сто. Това ще доведе до по-ниски банкови такси и ще увеличи търсенето на банкови услуги от клиентите.

По данни на изследователския институт "Фуджи каймера" (Fuji Chimera) обемът на използваните криптовалути в Япония възлиза на 185 милиарда йени (1,67 милиарда долара) за 2015 г. Експерти обаче прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините, отбелязва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Варна с нови контейнери за разделно сметосъбиране
Варна с нови контейнери за разделно сметосъбиране
 Политическа криза във Венецуела
Политическа криза във Венецуела