НОВИНИ

Кристалина Георгиева пред БНТ: "Европа трябва да пази външните си граници"

Европейският съюз трябва да мобилизира всички възможни ресурси, за да може да приеме бежанския наплив, без това да подкопае стабилността на страните, каза в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя добави, че трябва да се реши проблемът с охраната на външните граници и те да бъдат защитавани, ако искаме да се запази правото на свободно придвижване в Европа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:08, 11.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

При засиления мигрантски натиск трябва да се знае кои от мигрантите идват, за да търсят статут на бежанци, кои - с лош умисъл, кои идват да търсят работа, каза заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя добави, че трябва да се връщат в страните, откъдето са дошли, тези мигранти, които са пристигнали, за да търсят работа, а не са намерили. Според Георгиева от решаващо значение е защитата на външната граница на Европейския съюз:

Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК: Не е нормално да се изсипят стотици хиляди души в Европа и ние все още да се стараем всички тях да ги регистрираме. Трябва да може всеки, който идва в Европа, първо да определим неговата идентичност, защо идва в Европа и чак тогава да можем да вземем решение дали може да остане или не. И когато това решение е да не остане да имаме капацитета да връщаме хората там, откъдето са дошли. Иначе има огромна опасност европейците да се обърнат към бежанците. Така че ние и на бежанците не помагаме, ако представата за Европа е разграден двор. Трябва да си пазим границите.

В интервюто за предаването "Денят започва" Кристалина Георгиева говори и за усвояването на Европейските фондове от България. Тя припомни, че отпускането на пари по новите оперативни програми е обвързано с качественото изпълнение на проектите и ако има проблеми, средства не се предоставят.

Цялото интервю гледайте утре в сутрешния блок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската инфанта Кристина на съд
Испанската инфанта Кристина на съд
EK: Притокът на мигранти към Eвросъюза остава твърде висок
EK: Притокът на мигранти към Eвросъюза остава твърде висок