НОВИНИ

Кризата в най-голямата опозиционна сила в Турция се разраства

Вътрешнопартийната криза в най-голямата опозиционна сила в Турция остава водеща тема на турските вестници и днес. "Спор за креслото в НРП" (Народнорепубликанската партия), пише в. "Карар". "Индже развя байрака", гласи заглавието на вестника, който твърди, че кризата в опозиционната формация не само не затихва, но и се разраства.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:13, 04.07.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света
кризата голямата опозиционна сила турция разраства

Кризата се породи след президентските и парламентарни избори на 24 юни, на които кандидат-президентът на НРП Мухаррем Индже получи 30,6 процента от гласовете - със седем процентни пункта повече от гласовете за партията. Резултатите предизвикаха призиви от страна на членове и симпатизанти на НРП за оставката на лидера на партията Кемал Кълъчдароглу. Индже беше съперник на Кълъчдароглу за лидерския пост в НРП на два предишни конгреса.

"Карар" пише, че Мухаррем Индже е изпратил вчера послание на лидера на НРП да свика извънреден конгрес и да напусне поста си на председател. "В противен случай организацията ще разреши проблема", заплаши той. Отговорът на Кълъчдароглу пък гласял: "(Индже) Проявява неуважителност".

"Вътрешна война в НРП", пише и в. "Акшам". Изданието отбелязва, че историята се повтаря осем години по-късно, а самият Кълъчдароглу е направил предложение на предишния лидер на партията Дениз Байкал, каквото самият той сега получил от Индже, а именно да бъде почетен председател. Преди осем години, в разгара на секс скандал с участието на Байкал, Кълъчдароглу първо обявил, че няма да се кандидатира за председателския пост, но няколко дни по-късно издигнал кандидатурата си и предложил на Байкал да стане почетен председател.

"Акшам" разкрива, че кавгата в НРП е започнала много по-рано. Така например, Кълъчдароглу се е съпротивлявал срещу издигането на Индже за кандидат-президент и дори бившият президент Абдуллах Гюл, който произхожда от проислямската Партия на справедливостта и развитието, е бил предпочитан от лидера на НРП за кандидат на светската формация. По време на предизборната кампания Кълъчдароглу и Индже така и не застанали един до друг, а след изборите Кълъчдароглу омаловажи резултата на Индже и обяви, че той не е постигнал очакваното, т.е. не е бил успешен кандидат, пише вестникът.

"Сабите в НРП бяха извадени", отбелязва и в. "Сабах". Макар първоначално да твърдеше, че не е кандидат за председателския пост в НРП и че няма да иска да бъде свикан конгрес, вчера Индже започна "война за креслото" и отправи изненадващо предложение на Кълъчдароглу: да стане почетен председател, а самият Индже да поеме лидерската позиция, обобщава вестникът. Кълъчдароглу запази мълчание пред хвърлената ръкавица на Индже, но нарече поведението му "политическо неуважение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко трябва да струват бездимните цигари?
Колко трябва да струват бездимните цигари?
Експеримент на БНТ:Колко време отнема придвижването в София по време на ремонти?
Експеримент на БНТ:Колко време отнема придвижването в София по време на ремонти?