НОВИНИ

Лех Валенса - агент или дисидент?

Полският институт за национална памет разполага с нови документи, които могат да докажат агентурното минало на бившия полски президент Лех Валенса. Архивите са били конфискувани през последното денонощие. Самият Валенса отхвърля обвиненията на института като скалъпени.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:25, 18.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
лех валенса агент дисидент

Агент или дисидент? Какъв ще се окаже водачът на прочутия синдикат "Солидарност" след новите разкрития? От полския Институт за национална памет твърдят, че миналата нощ негови служители са конфискували малък архив от вдовицата на генерал Чеслав Кишчак.

Починалият миналата година генерал беше известен като дясната ръка на някогашния комунистически лидер Войчех Ярузелски. От института, който разследва нацистките и сталинистките престъпления в Полша, смятат че Валенса е действал като агент под псевдонима "Болек":

Лукаш Камински, директор на Института за национална памет: В личното досие има плик с написано на ръка споразумение за сътрудничество с тайните служби, подписано "Лех Валенса, Болек". Сред документите има още написани на ръка и подписани с псевдонима Болек разписки за получени пари.

Архивът включва и разнообразни доклади и бележки от офицери на тайните служби за срещи с агент Болек. Документите се отнасят до периода от 1970 до 1976 година. Лех Валенса, който е на обиколка в Съединените щати, написа в блога си, че това са "лъжи, клевети и фалшиви документи". Делото "Болек" беше гледано още през 2000-та година.

Тогава лустрационният съд в Полша призна, че Валенса не е сътрудничил на тайните служби. Полският Институт за национална памет не призна заключенията на съда и продължи да издирва документи срещу водача на "Солидарност" и носител на Нобелова награда за мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организират директен транспорт за бежанците до Австрия
Организират директен транспорт за бежанците до Австрия
Жан-Клод Юнкер: По време на моя мандат България ще излезе от мониторинга
Жан-Клод Юнкер: По време на моя мандат България ще излезе от мониторинга