НОВИНИ

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат в демилитаризираната зона

Засилени мерки за сигурност и репетиции на всеки момент от предстоящата историческа среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Демилитаризираната зона между двете държави, ще посрещне Ким Чен Ун и Мун Дж-Ин след броени часове.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:45, 26.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Трийсет минути след полунощ по Гринуич - в този момент се очаква лидерите на Северна и Южна Корея да пресекат границата и да стиснат ръце на територията на демилитаризираната зона Панминджон.

Южнокорейска почетна рота ще участва в церемонията по посрещането на сервернокорейския лидер Ким Чен-ун, а след това ще последват и официалните разговори. Последната среща на върха между Пхенян и Сеул е през 2007-ма, когато на власт е все още бащата на Ким. Това ще е и първият път, в който лидер на Северна Корея стъпва на южнокорейска територия.

Ерик Талмейдж, репортер: Тази среща е от изключително значение и за двете страни. Неслучайно всеки детайл се изпипва до съвършенство през последните дни. Всичко се репетира - как двамата лидери ще се поздравят, колко голяма да бъде масата, на която ще разговарят, какво да има в менюто за вечерята им. Всичко е натоварено с много символика. Южна Корея се надява да сложи край на враждебните взаимоотношения, които има с Пхенян, а Северът работи за отмяна на санкциите срещу него.

Международният натиск даде резултат и неотдавна Ким Чен ун обяви, че е взел решение да се откаже от ядрената си програма. Силен тласък на икономиката, но и надежда за така желания мир между двете Кореи. Младежи се събраха на демонстрация в Сеул, за да покажат подкрепата си за дипломатическите совалки.

Очаква се Ким Чен-ун и Мун Дже-ин да посадят дърво, използвайки пръст от двете страни. Подобен символичен жест беше част и от визитата на френския президент Макрон във Вашингтон само преди два дни. А предстоящата среща между Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея, ще бъде кулминацията на "пътя на мира", по който Пхенян внезапно пое в последните месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена безуспешно се опитва да узакони имота си заради техническа грешка
Жена безуспешно се опитва да узакони имота си заради техническа грешка
Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг
Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг