НОВИНИ

Европейският съвет ще обсъди въпроса с миграцията и отношенията с Русия и Канада

Лидерите на 28-те страни членки се събират днес на среща на върха - първият официален форум за новия политически сезон. Мигрантската криза, отношенията с Русия и споразумението за свободна търговия са основните теми, които ще бъдат обсъдени.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:17, 20.10.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Тема номер едно в дневния ред на 28-те лидери на страните членки е мигрантската криза. Важните за България моменти включват влизането в сила на 6 октомври 2016 г. на Регламента за Европейската служба за граничен контрол и брегова охрана и решението от форума в Братислава за отпускане на допълнителна финансова помощ за България за управление на миграционния натиск по външните граници на ЕС.

Споразумението с Турция за спиране на мигрантския прилив също ще бъде тема на разговори, но тепърва предстои поредния доклад за напредъка по него на 4 декември. Само ден преди срещата върховният комисар по външната политика Федерика Могерини информира за напредъка по всички програми, свързани с мигрантския натиск върху Стария континент. Приливът по източносредиземноморския маршрут е ограничен през последната година с 98%, затова сега фокусът е върху централносредиземноморския маршрут.

Държавните и правителствени лидери ще обсъдят резултатите от споразуменията с 5 държави от Африка - Нигер, Нигерия, Сенегал, Мали и Етиопия. В късните часове на деня европейските лидери ще насочат вниманието си към отношенията на Европейския съюз с Русия. Не се очаква обявяване на разширени санкции срещу Кремъл, свързани и операциите в Сирия. По-скоро страните членки ще се опитат да изглеждат единни в позицията си спрямо политиката на Москва. Във втория ден от срещата на върха основната тема ще бъде споразумението за свободна търговия с Канада.

Френскоговорящият регион на Белгия - Валония отказа да одобри сложния договор и така съществува опасност той да бъде блокиран и планираното за 27 октомври официално подписване в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо да се отложи. Решението на България е да не подкрепи подписването на търговското споразумение с Канада, без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани. Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада, гласи становището на Министерски съвет.

За първи път на срещата на върха ще присъства Тереза Мей като премиер на Великобритания. Темата Брекзит, обаче, не е включена в дневния ред и по-скоро ще бъде обсъждана в кулоарите на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма сигнал от Марс
Все още няма сигнал от Марс
След последния дебат между Тръмп и Клинтън
След последния дебат между Тръмп и Клинтън