НОВИНИ

Лидерите след срещата в Братислава: ЕС трябва да се защити и продължи

Връщане на вярата на европейците и очертаване на визия за бъдещето на Европа - това беше целта на неформалната среща на върха в Братислава - първата след решението на британците да напуснат Евросъюза. Приоритети на приетата пътна карта са: защита на външните граници на ЕС, борбата с тероризма и укрепване на общата отбрана. Очаквано някои си тръгнаха от форума недоволни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:40, 17.09.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

В Братислава евролидерите говориха за критично състояние на съюза, за нуждата от единство и приоритети, за това, че уникалният проект трябва да се защити и продължи. Мерките, които набелязаха, са за следващите шест месеца. Повече предложения за реформи ще има на срещата през март догодина, когато и блокът става на 60 години. А сега в Братислава първа задача в пътната карта беше овладяване на миграцията и охраната на границите.

Доналд Туск председател на ЕС: Никога да не допуснем връщане на безконтролните бежански потоци от миналата година, да осигурим пълен контрол на външните ни граници, за да възстановим Шенген.

С обща пресконференция германският канцлер и френският президент демонстрираха, че въпреки някои търкания относно икономиката, Франция и Германия - моторът на общността ще продължи да работи на пълни обороти.

Франсоа Оланд президент на Франция: Европа може и трябва да върви напред, стига да има ясни приоритети и те да отговарят на очакванията на европейците.

По време на разговорите атмосферата е била сърдечна и конструктивна, без обвинения, твърдят източници от срещата. След края й обаче имаше недоволни. Унгарският премиер Орбан се възмути, че се е говорило повече за ускоряване на разпределянето на бежанци, отколкото за охрана на границите и каза, че в съюза още надделяват предишните самоунищожителни и наивни имиграционни политики. Възражения имаше и италианският премиер.

Матео Ренци премиер на Италия: Невъобразимо е да държим речи за Евросъюза, за обща гранична и брегова охрана и тази брегова охрана да не прави друго освен да докарва мигранти в Сицилия. Този механизъм не може да продължи следващите месеци.

Ренци не смята, че на срещата е обърнато достатъчно внимание на икономическото възстановяване и отново критикува политиката на икономии от последните години, която нарича фалшива рецепта. За гъвкавост във финансовата дисциплина се обяви и гръцкия премиер Ципрас.

Но въпреки различията бъдещето е общо и всички са в една лодка. Символично го демонстрира и кръглата маса на корабче по Дунав, реката, която свързва Европа.

Братислава беше и стъпка в намеренията за дебрюкселизация на срещите на върха, за да бъдат лидерите по-близо до гражданите. Следващите им събирания извън старото сърце на съюза са в Малта и Рим догодина.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор за депото с фосфогипс в Девня
Спор за депото с фосфогипс в Девня
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска