НОВИНИ

Лидерът на Мианма пропуска дискусии в Общото събрание на ООН

"Ал Кайда" заплаши Мианма заради отношението на властите към мюсюлманите рохинги в страната. Близо 400 000 от тях вече са избягали в Бангладеш, за да се спасят от репресиите в родината им. Мианма твърди, че води кампания срещу терористи. Лидерът на държавата Аунг Сан Су Чи няма да присъства на важни дискусии в Общото събрание на ООН, които започват на 19 септември.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:22, 13.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Някогашната икона на демокрацията в Мианма, няма да присъства на важни заседания в ООН. Аунг Сан Су Чи, която се бореше срещу военната хунта в родината си и полечи Нобела за мир, сега търпи критики заради военната кампания срещу мюсюлманите от етноса рохинги в страната ѝ.

Така наречената желязна лейди на Бирма е с пост държавен съветник или иначе казано премиер. Тя няма да пътува за Ню Йорк на 19 септември за Общото събрание на ООН. Говорителят ѝ съобщи, че съветничката не се страхува от проблеми, но вероятно има по-належащи дела за вършене.

Близо 400 000 рохинги вече са избягали от Мианма в Бангладеш. Въпреки, че живеят от поколения в бившата британска колония, рохингите са смятани за незаконни имигранти в страната си, защото не получават гражданство, а те настояват за определени права.

Масовото преселение последва военната кампания срещу рохингите в отговор на нападенията им срещу армейски постове. Военните в Минама казват, че мишените им не са цивилни, а терористи. Въпреки това, лидерката на Мианма е обект на ожесточени международни критики.

Луис Шарбоно, представител на "Хюман райтс уоч": "Разочаровани сме от Аунг Сан Су Чи. Да, военните палят и убиват, но тя де факто е ръководител на правителството".

Правозащитниците са недоволни и от бездействието на ООН, която обвини Мианма в етническо прочистване.

Шерин Тадрос, правозащитник от "Амнести Интернешънъл": "Не става дума да има или да няма открито или закрито заседание. Става дума Съветът за сигурност да е единен и да изпрати открито послание до правителството на Минама да сложи край на насилието. Те трябва да разрешат достъп до страната не само на независими журналисти, но и на представители на ООН, които да видят какво става".

Тази вечер Съветът за сигурност се събира да обсъди кризата с рохингите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради липса на вода ВМЗ-Сопот работи на почивки
Заради липса на вода ВМЗ-Сопот работи на почивки
Нарушаван ли е правилникът за работа на Фонда за лечение на деца
Нарушаван ли е правилникът за работа на Фонда за лечение на деца