НОВИНИ

Ливанският парламент пак ще пробва да избере президент

Това е 34-ти опит на депутатите да изберат държавен глава. На предното заседание присъстваха едва 45 депутати

ливанският парламент пак пробва избере президент
bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 07.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Постът е вакантен от май 2014 година, въпреки че се говореше за възможен консенсус около фигура, близка до сирийския президент Башар ал Асад.

При последният опит за избор на президент, в пленарната зала имаше само 45 депутати, а за избор на нов държавен глава е необходимо присъствието на две трети от депутатите в 128-местния парламент. След изтичането на мандата на последния президент Мишел Слейман през май 2014 година депутатите не успяват да постигнат консенсус за избора на държавен глава.

Войната в съседна Сирия разделя ливанската политическа криза между сунитското движение "14 март", което е настроено враждебно към сирийския режим, и Движението "8 март", ръководено от Хизбула, които пък са съюзник на Асад. Според Конституцията, президентът трябва да бъде християнин-маронит. По време на протестите в Бейрут това лято заради кризата с боклука, демонстрантите поискаха организиране на преки президентски избори.

Медиите в страната твърдяха, че е бил постигнат консенсус за кандидатурата на Слейман Франджие, приятел от детинство на сирийския президент. Според близкия до Хизбула ливански всекидневник "Ал Акбар" обаче, влиятелното шиитско движение няма да приеме друг кандидат освен своя християнски съюзник Мишел Аун, лидер на Свободното патриотично движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Нейков: 2016 г. вече сме я изживяли
Иван Нейков: 2016 г. вече сме я изживяли
Меркел иска пакет от мерки за оставането на Великобритания в ЕС
Меркел иска пакет от мерки за оставането на Великобритания в ЕС