НОВИНИ

Лондон не подписа заключителната декларация от близкоизточната конференция

Великобритания изрази резерви към близкоизточната конференция в Париж и не подписа заключителната декларация, съобщи британското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:51, 15.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
лондон подписа заключителната декларация близкоизточната конференция

"Имаме особени резерви към международна конференция, целяща да задвижи постигането на мир между две страни, без самите те да присъстват, конференция, която се провежда против волята на израелците", се казва в съобщението. В него е уточнено, че по тази причина Лондон е участвал със статут на наблюдател в конференцията, събрала днес представители на над 70 страни, и не е подписал заключителната декларация.

Над 70 страни отправиха на днешната конференция в Париж призив към Израел и палестинците да демонстрират ангажимент към двудържавно уреждане на близкоизточния конфликт и да се въздържат от едностранни действия. Заключителното комюнике от близкоизточната мирна конференция във френската столица изпрати силно послание към Израел и бъдещото правителство на Доналд Тръмп в САЩ да опазят живи надеждите за решаване на конфликта чрез създаване на две отделни държави, посочва АП.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред журналисти в Париж след близкоизточната конференция, че подкрепя международния призив за възобновяване на усилията за мир в региона. Той отхвърли критиките на Израел към срещата, според който концепцията за намиране на решение на конфликта чрез създаване на две отделни държави представлява заплаха. Дипломатът подчерта, че в заключителната декларация се приема решението с две държави за Израел и за палестинците, без да се налага резолюция.

Кери изрази загриженост от намерението на бъдещата администрация на Доналд Тръмп да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, той като по думите му "това не е подходящият момент" - те нямат мир, има проблем със суверенитета и е от огромно значение това да бъде решено между страните". Палестинците приветстваха решенията на парижката конференция, съобщи АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести и арести в Берн по време на визитата на китайския президент
Протести и арести в Берн по време на визитата на китайския президент
Започват нови снеговалежи, но няма да има екстремно ниски температури
Започват нови снеговалежи, но няма да има екстремно ниски температури