НОВИНИ

Македонският парламент разреши процедурата по промяна на името

Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония. След оспорвани дебати, парламентът в Скопие даде ход на промени в Конституцията, които ще доведат до смяна на името на Северна Македония. Това стана възможно с гласовете на 8 депутати от опозицията. Македонският премиер Зоран Заев определи вота като "исторически". Гръцкият му колега Алексис Ципрас отправи поздравления за "общия им успех". Вотът беше приветстван и от Брюксел. Процесът за промяна на името трябва да започне официално до две седмици.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:02, 20.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Напрегнатите мигове преди да стане ясно решението на парламента. С 80 гласа "за", 39 "против" и бойкот от част от депутатите, македонският парламент одобри старта на процедурата за конституционни промени.

Решаващ е бил 1 глас, дал необходимото мнозинство. 8 от депутатите в опозиция подкрепиха решението и малко по-късно на извънредно заседание на ВМРО-ДПМНЕ бяха изключени от партията.

Премиерът Зоран Заев категорично отхвърли твърденията за сделка с опозицията и определи тази първа крачка към нова конституция като "историческа".

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Македонският парламент чу волята на гражданите. Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти, нашата визия за бъдещето на гражданите, ще станат реалност.

Ако предложението беше отхвърлено, Заев щеше да бъде принуден да свика предсрочни избори.

Иван Гергиев, жител на Скопие: Това е в името на следващите поколения, в името на по-силна икономика.

Ленче Попова, жителка на Скопие: Време беше да вземат решение, което е в интерес на всички нас - гражданите на Македония и което ще ни даде възможност за по-добър живот.

;

РЕАКЦИИТЕ В АТИНА СЛЕД ВОТА В СКОПИЕ

Последната стъпка преди западната ни съседка да стане Северна Македония, е договорът от Преспа да бъде одобрен от гръцкия парламент. От Атина премиерът Ципрас поздрави Скопие за вота.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Това е исторически ден за нашата дипломация и огромна крачка напред за Македония, която отвори пътя си към Европейския съюз и НАТО.

Както сред част от гръцките граждани, така и сред коалиционните партньори на СИРИЗА продължава да има недоволство срещу запазването на "Македония" и в новото име. Националистическата "Независими гърци" заплаши да напусне управляващата коалиция, ако споразумението от Преспа бъде ратифицирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната мрежа за децата настояха за незабавна оставка на Валери Симеонов
"Националната мрежа за децата" настояха за незабавна оставка на Валери Симеонов
Над 20 загинаха при атаки на изборите в Афганистан
Над 20 загинаха при атаки на изборите в Афганистан