НОВИНИ

Макрон обеща на Борисов подкрепа за приемането ни в еврозоната и Шенген

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети България през август. Това стана ясно по време на срещата му с българския премиер Бойко Борисов в Елисейския дворец. Френският държавен глава обеща на България подкрепа за приемането ни в еврозоната и Шенген, когато страната ни изпълни всички необходими критерии.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:44, 06.06.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Слънчев и енергичен - така българският премиер Бойко Борисов определи Емануел Макрон след първата среща между двамата в Елисейския дворец. Френският президент идва у нас през август и Борисов обеща да му покаже Черноморието и как страната ни се справя с опазването на външните граници на Европейския съюз. Според Макрон е България е свършила впечатляваща работа.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "България заради географското си положение е изложена особено силно на опасността от миграцията и държа да подчертая, че страната ви извърши впечатляваща работа през последните години, заставайки лице в лице с проблема. Ще продължим да работим заедно и много конкретно за защита на външните граници на Европейския съюз".

Френският президент обеща да помогне на страната ни и за приемането ни в еврозоната и Шенген. По думите на Борисов, Макрон е похвалил България и е казал, че и като стабилност, и като дисциплина и като финансово-икономически показатели сме много по-близо до сърцето на Европа, отколкото други държави в централната част.

Бойко Борисов, министър-председател: "България има рядък шанс и с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на еврозоната, а това за вашите зрители или слушатели означава намаляване на лихвите, гарантиране на инвестициите, изключване на Европа на две скорости, защото на практика разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната".

Според Макрон, България ще е председател на ЕС в един важен за европейското бъдеще момент, в който ще се лансират нови проекти и ще се овладяват последиците от Брекзит. Двамата са разговаряли и за проблема с българските командировани работници, най-вече в транспортния сектор. Според Борисов това е тема, по която тепърва ще се сближават позициите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов поиска от президента да свика консултации за Велико народно събрание
Лозан Панов поиска от президента да свика консултации за Велико народно събрание
В отдавна закрито училище в село Сандрово ще се спортува и ще се играят танци
В отдавна закрито училище в село Сандрово ще се спортува и ще се играят танци