НОВИНИ

Макрон призова Германия да поеме водеща роля в реформирането на ЕС

Часове преди да бъде награден от европейския парламент с наградата „Карл Велики” за работата си по реформирането на съюза, президентът на Франция Еманюел Макрон призова Германия да поеме водеща роля в реформирането на Европа в този „исторически момент” за съюза.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:05, 10.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
макрон призова германия поеме водеща роля реформирането

Във времена, когато САЩ вървят по своя собствен път и диктуват иранската ядрена сделка и Парижкото споразумение за промените в климата, както и налагането на наказателни мита за внос на стоки на свои съюзници, Макрон заяви, че Европа се намира в критичен момент.

„Намираме се днес в един исторически момент за Европа, Европа в момента е натоварена с отговорността да гарантира многостранния ред, създаден от нея по време на Втората световна война, който понякога дори разклащаме”, заяви Макрон в интервю пред германска телевизия.

За да успеем, Европа трябва да е силна.

Той призна, че на Германия й е нужно време, за да се прегрупира след изборите през септември, които поставиха канцлера Ангела Меркел в трудно положение месеци наред, докато успее да състави коалиция.

Но сега е моментът ”Германия да очертае своите отговорности през юни”, предлагайки свързани със съюза реформи, заяви френският президент.

„Надявам се, че канцлерът и нейното правителство ще поемат своите отговорности в този исторически момент… Трябва да направим всичко възможно да направим Европа по-силна, по-обединена, по-независима, по-демократична”, заяви Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранската ядрена програма - коментират Елена Поптодорова и Владимир Чуков
Иранската ядрена програма - коментират Елена Поптодорова и Владимир Чуков
Нова Зеландия обмисля да въведе такса за чуждестранните туристи
Нова Зеландия обмисля да въведе такса за чуждестранните туристи