Мащабна операция на полицията в Северно Косово

Около 6:20 ч. тази сутрин в акция на спецчастите на Косово бяха извършени арести в общините в Северно Косово в "операция срещу контрабандата и организираната престъпност". Целта са замесени в престъпна дейност полицейски и митнически служители, съобщи премиерът на Косово, Рамуш Харадинай.При акцията спецполицаите са задържали шефа на полицейския участък в Зубин поток, който е сърбин. Според други информации са арестувани шестима сръбски членове на косовската полиция. Заради събитията сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

от БГНЕС
13:42, 28.05.2019
Чете се за: 01:50 мин.
По света
мащабна операция полицията северно косово

Според информация на косовската полиция акцията е била поради съмнения за наличие на „контрабанда на стоки“, „злоупотреба със служебното положение“, „даване на подкуп“, „нерегламентирана търговия“ и други.

При акцията спецполицаите са задържали шефа на полицейския участък в Зубин поток, който е сърбин. Около стотина сърби блокираха с коли пътя към Митровица, което възпрепятства транспортирането на задържания.

В района на Зубин поток и околностите днес се чу и стрелба с огнестрелно оръжие.

Според последните информации от района на Зубин поток спецполицаите са успели да пробият блокадата и да стигнат до южната част на Митровица.

Сръбският президент разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

;

По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия постави специалните полицейски части в пълна готовност.

Президентът на Сърбия заяви, че според информацията, която Сърбия притежава, в действията на Прищина участват служители на косовските спецчасти РОСУ и ФИТ, които досега са навлезли в територията на Северно Косово със 73 автомобила, предимно бронирани.


;

"Други 50 чакат в Южна Митровица, още 50 чакат в Сърбица. Осем са ранени в Зубин Поток, а 23 души са заловени, предимно от сръбски етнически произход, има и бошняци. Акцията е на територията на три общини : Косовска Митровица, Лепосавич и Зубин Поток, т.е. на територията на цяло Косово и Метохия ”, каза Вучич.

Сред арестуваните най-много са членове на косовските полицейски сили, заяви президентът на Сърбия. "Точно това знаехме преди 15 дни, когато алармирахме международната общественост", каза Вучич и добави, че в момента в Зубин Поток обстановката е много сериозна, а служители на спецчастите стрелят по невъоръжени хора. Двама сърби са леко ранени при престрелката.

По думите на Вучич непотвърдена е информацията, че сред задържаните е и един руски гражданин, чието име сръбският президент огласява като Михаил Краснощенков.

Краснощенков е административен служител на ЮНМИК, заяви Вучич в сръбския парламент.

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите“.

След стеклите се събития в Белград се проведе заседание на Съвета за национална сигурност, което свика сръбският президент Александър Вучич.

Президентът предупреди Европейския съюз, че Сърбия ще реагира, ако специалните сили на Косово не се изтеглят от северната част на Косово, съобщи Танюг.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли заяви, че арестуваните при днешните действия на полицията в Северно Косово граждани са "част от мрежа, която е дълбоко замесена в контрабанда, корупция, злоупотреба със служебното положение и други видове организирана престъпност".

Пацоли, който участва в среща в Братислава с външните министри на Вишеградската група и балканските страни - членки на Европейския съюз, чрез своята страница във Фейсбук пише, че днешното действие е част от операция, която е била подготвена в продължение на месеци и която се провежда през последните дни и в други части на Косово.

„Косово иска да покаже решимостта си да се бори с организираната престъпност, корупцията и злоупотребата със служебното положение и да призове всички да подкрепят подобни действия, пише Пацоли.

Той призова Сърбия да не злоупотребява с настоящите действия на полицията, които определя като обичайна дейност, насочена срещу организираната престъпност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП
Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП
От днес до 31 май се провеждат матурите по желание
От днес до 31 май се провеждат матурите по желание