НОВИНИ

Медицински служители излязоха на протест в Ямбол

Лекари, специалисти по здравни грижи и санитари от ямболската болница излязоха на протест. Те настояват за увеличение на основните заплати и въвеждане на методиката за формиране на възнагражденията в здравеопазването, предложена от здравното министерство. В противен случай са готови да напуснат лечебното заведение.

bnt avatar logo
от Р. Стефанова, Р. Колев​
20:22, 15.07.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В момента лекарите в Ямболската болница получават 850 лева основна заплата, сестрите 640, а санитарите за 7 часов работен ден - 490 лева.

Кети Калусова , медицинска сестра: С тези 600 лева абсурд е да живееш. При всичко, което се увеличава непрекъснато. Налага се да работим на няколко места.
доктор Димитър Рунков, хирург: За оставки не мога да говоря, но трябва човек да получи това, което си заслужава като работа, като отговорност, като денонощна безсъница.
Янка Желязкова, санитарка: Имаме такива условия тежки, че няма да издържим. Просто всички ще си подадем оставката и нека директорът решава кой ще дойде да работи и в новата болница.

От лекарската колегия са категорични, че работещите в ямболската болница отговорно изпълняват ангажиментите си и искат достойно заплащане.

доктор Петър Папашимов, председател на Лекарска колегия, Ямбол: Не приемам аргумента, че се е увеличила издръжката на болницата. Нашата задача е да лекуваме болните. Задача на мениджмънта е болницата да осигури увеличение на приходите.

Директорът на болницата подкрепя исканията на колегите си за увеличение на заплатите, но подчерта, че за да стане това, трябва да бъдат увеличени и приходите от дейностите. В противен случай е възможно лечебното заведение да изпадне в тежка финансова криза.

доктор Панайот Диманов, директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон": Ако от 1 юли се увеличат цени на някои клинични пътеки и ние изработим тези клинични пътеки ще ни се увеличат приходите някъде с около 30 000 лева. Възможно е да се увеличат с 50 лева основните заплати, при положение че ние успеем да изработим тия пари.

Протестиращите настояват за въвеждане на предложената методика за формиране на заплащането до края на месеца. Ако това не се случи - те са готови за колективно напускане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани отново биха избрали Фандъкова за кмет, ако се кандидати наесен
Столичани отново биха избрали Фандъкова за кмет, ако се кандидати наесен
За Илияна Йотова исканията за отмяна на машинното гласуване са неубедителни
За Илияна Йотова исканията за отмяна на машинното гласуване са неубедителни