НОВИНИ

Медийната свобода в Турция под въпрос. Ще заеме ли ЕС позиция?

Европейският съюз е изправен пред натиск да вземе позиция по отношение на упадъка на медийната свобода в Турция, коментира Асошейтед прес.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 05.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Турция отново предизвика критики за свободата на словото след като правителството принудително пое контрола над най-високотиражния опозиционен вестник "Заман".

Асошейтед прес коментира, че Европейският съюз е изправен пред нарастващ натиск да се произнесе по казуса, това едва ли ще стане. Не са големи очакванията, че Съюза ще заеме твърда позиция по отношение на Анкара в момент, когато се опитва да получи помощта й за справяне с мигрантската криза, прогнозират турски коментатори.

Днес полицията използва сълзотворен газ днес, за да разпръсне около 2000 протестиращи, които се събраха пред редакцията на в. "Заман". Подобен протест се състоя и късно снощи.

Още за недоволството вижте в репортажа на Биляна Бонева.

;

Турски съд реши вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който бе обвинен, че е част от мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Решението беше взето по искане на прокурор, разследващ религиозното движение на Гюлен по обвинения в тероризъм.

"Страните от ЕС са загрижени за своята мигрантска криза, те вече не се безпокоят за нарушенията на правата в Турция", казва Семих Идиз, автор на рубрика в опозиционния в. "Джумхуриет" и в независимия "Хюриет дейли нюз". "Те всички казват по нещо формално, но знаят, че всъщност са зависими от Турция".

Днешното англоезично издание на "Заман", публикувано преди поемането на контрола над вестника, отпечата цялата си първа страница в черно със заглавие: "Позорен ден за свободата на печата в Турция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще има национален интернет-домейн на кирилица
България ще има национален интернет-домейн на кирилица
Маскирани мъже опитаха да оберат банкомат в ТУ - Варна
Маскирани мъже опитаха да оберат банкомат в ТУ - Варна