НОВИНИ

Мехрибан Алиева и Бойко Борисов откриха социализираната крепост "Трапезица"

Мехрибан Алиева, първа дама на Азербайджан и министър-председателя Бойко Борисов откриха социализираната и реконструирана крепост "Трапезица" във Велико Търново. Средствата за последния етап от възстановяването на историческия хълм в размер на 1,2 милиона евро бяха дарени от фондацията "Гейдар Алиев" от Азербайджан, припомни кметът на общината Даниел Панов.

bnt avatar logo
от БТА
18:07, 22.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
мехрибан алиева бойко борисов откриха социализираната крепост трапезица

В своето приветствие към гостите Мехрибан Алиева посочи, че отношенията между Азербайджан и България имат характер на стратегическо партньорство. Тя отбеляза, че във време на радикализация и тероризъм най-силното оръжие са културните връзки. Алиева подчерта, че историческата крепост е от изключително значение за България, но също така е част от европейското културно богатство. По думите й фондацията "Гейдар Алиев" е съдействала за възстановяване на архитектурни обекти във Версай, Страсбург, Рим и Ватикана.

Между азерите и българите е имало и ще има само мир и дружба, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че така както мюсюлманите помагат на исторически християнски паметници, и християните поддържат мюсюлманските храмове.

Кметът Даниел Панов му благодари за инициативата "Трапезица" да бъде социализирана, а на Мерхибан Алиева за финансирането на фондацията, ръководена от нея.

Двамата получиха реплика на медальон, открит на Трапезица през 1901 година от археолога Жорж Сьор с образа на два лъва от средновековния период на Търновград. Двамата участваха във валидирането на юбилейна марка и разгледаха църква номер 10, в която до 1469 година са съхранявани мощите на Св. Иван Рилски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет застрашени породи в Карловско
Пет застрашени породи в Карловско
Празници на Стария град в Пловдив
Празници на Стария град в Пловдив