НОВИНИ

Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" след гласуването на Великобритания за излизане от общността, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:06, 24.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
меркел достатъчно силен справи брекзит

Меркел заяви, че Германия има "особен интерес" и "особена отговорност" за успеха на европейското единство. Тя каза, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС.
Според нея не бива Европа да прави "бързи и прости заключения" от британския референдум, защото това може само да създаде още разделения.

Меркел изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.
Тя подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите.
Канцлерката определи гласуването за Брекзит като "повратен момент за Европа", посочва ДПА. Според нея държавите членки би трябвало да "анализират ситуацията и спокойно и колективно да вземат решения".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че ЕС не трябва да изпада в истерия или шок след британския референдум, отбелязва Асошиейтед прес. "Това, което има значение, е, че поддържаме единството в Европа", каза той. По думите му служителите още нямат отговори на всички въпроси, произтичащи от гласуването във Великобритания, но хората искат ЕС да отговори на проблемите, които виждат те.
Според него лидерите би трябвало да се съсредоточат върху намирането на "общи европейски решения там, където те липсват" - например за миграционната криза и полагането на повече усилия за повишаване на заетостта и икономическия растеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полският президент Анджей Дуда: Да не се допуска и други страни да напуснат ЕС
Полският президент Анджей Дуда: Да не се допуска и други страни да напуснат ЕС
Жан-Клод Юнкер: Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат
Жан-Клод Юнкер: Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат