НОВИНИ

Меркел: Важна стъпка е признанието на Иран, че е свалил самолета

Признанието от страна на Иран, че е свалил пътническия самолет с ракета по погрешка, е важна стъпка и трябва да се направи всичко възможно инцидентът да се разследва цялостно. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС. Меркел е на еднодневно посещение в руската столица по покана на Путин.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:38, 11.01.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света
меркел важна стъпка признанието иран свалил самолета

„Вярвам, че сега трябва да се направи всичко възможно така, че заедно със страните, чиито граждани загинаха, да намерят решение. На първо място, след като приключи разследването, трябва да стане ясно какви ще са последствията за виновните", уточни Меркел.

"Важно е да се проведе безпристрастно разследване. Днес беше направена важна стъпка", каза Меркел. Тя нарече "драматичното събитие" случилото се в Иран.

Меркел също подчерта, че Германия, заедно с Русия, е убедена в необходимостта от поддържане на съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран. "Разбира се, обсъдихме ситуацията в Иран и сме единодушни в становището, че трябва да се направи всичко, за да се поддържа споразумението", каза тя. "Германия е убедена, че Иран не трябва да получи достъп до ядрени оръжия и затова ще използваме всички дипломатически средства, така че това споразумение да се запази", добави Меркел.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши в нощта на 3 януари след американските въздушни атаки в района на летището в Багдад, при което загина генерал Касем Солеймани. На 5 януари Иран обяви последната фаза на намаляването на задълженията си за ядрена сделка за 2015 г. Новата стъпка на Техеран предполага, че няма да спазва ограниченията за броя на центрофугите за обогатяване на уран.

На 8 януари Boeing 737 на украинските международни авиолинии се разби в няколко минути след излизането от летището на Техеран. В събота Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че украинският самолет е бил свален погрешка, след като иранската ПВО го е сметнала за крилата ракета на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Множество неизвестни след жестокото убийство на момиче в Галиче
Множество неизвестни след жестокото убийство на момиче в Галиче
Путин: Русия може и сама да построи Северен поток 2
Путин: Русия може и сама да построи "Северен поток 2"