НОВИНИ

Мигранти нахлуха в Македония /СНИМКИ/

Стотици мигранти днес тръгнаха от лагера в Идомени към Македония по алтернативен маршрут и пресякоха в северната съседка на Гърция, за да попаднат в ръцете на македонската полиция.Бежанците тръгнали заради разпространена брошура. Според македонските власти мигрантите ще бъдат върнати обратно в Гърция. Около 30 журналисти, които следвали мигрантите, също са били задържани.

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 14.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Безкрайна върволица от мигранти, носещи всичко, което им е останало в торби и раници, се изви из хълмистите пътеки на Северна Гърция. Хиляди мигранти напуснаха препълнения лагер в Идомени и вървяха няколко часа в дъжда и кълта с надеждата, че ще намерят начин да преминат в Македония, след като страната блокира Балканския маршрут миналата седмица.

Мохамед Отман, бежанец от Алепо: Просто вървим след групата, но не знаем къде отиваме. Прекарахме десет дни на македонската граница под дъжда, при примитивни условия. Не знаем дали ще преминем границата, но не мога да заведа жена си обратно, ще останем там.

Достигнали придошла от дъждовете река на границата, мигрантите опънаха въже и образуваха човешка верига, за да преминат. Озовали се на отсрещния бряг, търсещите път Запад, вървяха покрай оградата, докато откриха пролука.

Веднага след като прекосиха границата обаче, македонски войници ги задържаха и ги натровариха в камиони. А говорител на полицията заяви, че всички ще бъдат върнати в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Срещата ЕС-Турция е разбираема
Даниел Митов: Срещата ЕС-Турция е разбираема
„Четирите годишни времена” на Томек Шикора
„Четирите годишни времена” на Томек Шикора