НОВИНИ

Мигранти се бият за зарядно с хладни оръжия в Идомени

Нощ, изпълнена с насилие и напрежение в бежанския лагер в Идомени. Имигрантите, блокирани там, съобщават за отделни групи афганистанци и сирийци, които се бият с хладни оръжия.

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 18.03.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Напрегнатото чакане Брюксел и Анкара да достигнат до споразумение за съдбата им, вече започна да се отразява на атмосферата в импровизирания лагер.

Инцидентите зачестяват, като в повечето случаи конфликтите се разрешават вътрешно, от самите имигранти. Повечето конфликти, за които се докладва, са предимно между представители на различни вероизповедания или държави.

Макар сблъсъците да не са сериозни, водят до покачване на напрежението и страха сред хилядите блокирани в лагера.

Само през последните 24 часа има информация за поне трима ранени с порезни рани след сбиване за зарядно устройство за мобилен телефон.

Гръцкият вестник "Етнос" пък съобщава за опит за изнасилване на 7-годишно момиченце в лагера. Извършителят е бил хванат от други мигранти, линчуван и след това предаден на полицията.

В другия голям импровизиран лагер - на най-голямото пристанище в Гърция, Пирея - имигрантите организират и в протести с искане границите по балканския маршрут да бъдат отворени.

В момента там пребивават близо 4 500 мигранти, които живеят при лоши условия. Повечето от тях отказват да бъдат прехвърлени в центрове за настаняване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмет Давутоуглу: За Турция бежанската криза не е въпрос на пазарене
Ахмет Давутоуглу: За Турция бежанската криза не е въпрос на пазарене
Застреляният в Брюксел джихадист е бил готов на самоубийствен атентат
Застреляният в Брюксел джихадист е бил готов на самоубийствен атентат