НОВИНИ

​Михаил Миков: Бойкотирането на НС удря върху парламентаризма и демокрацията

Ефектът на бойкотирането в парламента от страна на БСП удря и върху парламентаризма, и върху демокрацията - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП. Според него, въпреки че напускането на парламента е легитимно политическо средство, обикновено се ползва когато външната обстановка създава предпоставки за промяна на политическото статукво и тогава това се използва като един допълнителен елемент за натиск върху управляващите.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 23.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП: Тогава, когато започва вътрешно парламентраното напрежение, когато се пукат коалиционните конструкции, ситуацията ако сравняваме е различна, че ние имахме мнозинство от 120 души - практически нямахме мнозинство. Кабинетът "Орешарски" успя завидно дълго време да издържи без мнозинство, докато днес има парламентарно мнозинство. Нещо повече - има и групи, които макар и формално неучастващи в мнозинството, участват в работата на парламента. Като цяло губи НС авторитета на парламента.

На въпрос, това ли е тактиката на Корнелия Нинова - да пришие ГЕРБ за ДПС, да покаже, че те са взаимно свързани, Миков отговори:

Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП: Възможно е такъв подход да експонира някаква по-широка конструкция, но дали утре, вдругиден... всъщност евроизборите са след три месеца, предсрочни избори са невъзможни, доколкото едномесечната рулетка веднъж най-късно на 26 март президентът ще трябва да насрочи евроизборите. И очевидно след евроизборите резултатите от тях ще се очертаят политическите перспективи за отделните партии. Сега всички трябва да хвърлят усилия в евроизборите като междинен измерител на политическите сили. Възможно е това да е идеята.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Финландия отвори врати леден хотел, вдъхновен от Игра на тронове
Във Финландия отвори врати леден хотел, вдъхновен от "Игра на тронове"
Денят на нинджите в Япония
Денят на нинджите в Япония