НОВИНИ

Д-р Ваньо Шарков: Има тежка диспропорция в болничната помощ

Заместник-министърът на здравеопазването разясни в "Денят започва" промените, които ще предвижда Националната здравна карта

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
08:55, 03.02.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още
ваньо шарков тежка диспропорция болничната помощ

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, разясни в сутрешния блок на БНТ, промените, които предвижда проектът за Национална здравна карта. Според него това е една възможност ясно да се определят приоритетите в следващите години, които да бъдат следвани не от едно, а повече от едно правителства, за да може да бъде подобрено българското здравеопазване. Този ангажимент трябва да бъде изпълнен, както към пациентите, така и към всички работещи в системата на образованието.

"Националната здравна карта показва няколко неща. Първо - в сферата на извънболничната помощ показва недостиг и този недостиг не е само в определени региони на страната, а е повсеместен.", заяви д-р Ваньо Шарков - "Усилията, които ние ще вложим още през бюджета след сключването на Националния рамков договор тази година, са насочени именно в тази сфера - повече средства за извън болничната помощ, повече дейности, по-добър достъп на пациенти до извънболничната помощ. Това няма как да бъде решено от едно правителство. Това трябва да е общодържавна политика.

На второ място е тежката диспропорция, за която сме говорили, но този път е ясно доказана по отношение на болничната помощ. Имаме региони в страната, в които имаме недостиг. На там трябва да бъдат насочени усилията не само на правителството, но и на общини и на професионално съсловните организации, за попълване на този недостиг . В същото време имаме пренасищане на определени дейности в определени райони в страната. Това е проблем, защото там където има пренасищане ясно показва ниска използваемост на тези легла, което е доказателство за неефектвност на тези структури.

Това което трябва да направим и правим през картата е преструктуриране на тези неефективни структури за активно лечение в структури за продължаващо лечение."

Министър Шарков уточни, че практиката, която се случва в момента, пациент след инсулт или инфаркт да бъде изписан на трети, пети или седми ден и неговите близки да звънят на познати, за да може той да остане още някой ден в болницата, трябва да се промени. Предложението е да се търси напълно оздравяване с включена рехабилитация. Част от леглата за активно лечение трябва да бъдат преструктурирани в продължително лечение. Така пациенти след инсулт, инфаркт, тежки коремни операция, ще могат да продължат лечението си по клинични пътеки.

Проектът за Национална здравна карта предвижда още финансиране на повече дейности в областта на педиатрията на местата, където има недоимък в страната, уточни заместник-министърът. Приоритетите са още 24-часовата помощ, високи нива на компетентност, оборудване и повече специалисти и специализанти.

Целта е също да се увеличи недостига на направления в някои райони и да не се усеща в бъдеще време. Държавата е взела всякакви мерки, за да гарантира равномерно покритие с болници и лаборатории, увери още д-р Шарков.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева
​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева
Йорданка Фандъкова: Нямам амбиции за президентския пост
Йорданка Фандъкова: Нямам амбиции за президентския пост