НОВИНИ

Нено Димов заплаши да затвори предприятие заради замърсяване на въздуха в Бургас

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплаши да спре работата на бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха. Това заяви самият той на пресконференция в Бургас. Димов каза, че това е първото му посещение извън София и добави, че винаги ще се отзовава когато става въпрос за проблеми, които засягат здравето на гражданите, независимо в коя част на България.

bnt avatar logo
от БТА
15:40, 18.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
нено димов заплаши затвори предприятие заради замърсяване въздуха бургас

Конкретният повод за посещението на министъра днес е предприятието "Кроношпан България", срещу което през март месец имаше многобройни сигнали, че замърсява въздуха на бургазлии. На производителя на плоскости от дърво и дървесни частица са наложени два срока - първият е до 30 юни, а вторият до 30 октомври. Двете дати са обвързани с различни мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спре замърсяването на въздуха. В противен случай заводът ще спре, каза Димов.

На пресконференцията бе и управителят на предприятието Асен Ников, който преди това разговаря с министъра. Ников конкретизира и мерките, които ще бъдат предприети. До 30 юни да бъде изграден зелен пояс по оградата на завода, което вече е изпълнено. Ще бъдат покрити транспортните ленти в предприятието, проектират се и две затворени площадки за съхранение на стърготини и трески. Тези площадки трябва да са готови до 15 октомври. Целта е да бъдат пригодени така, че да не позволяват разпръскване на стърготините във въздуха и извън територията на предприятието.

Предвидено е още миене на улиците около завода по график и закупуването на собствена машина за почистване. Министър Димов добави още, че до края на юни ще бъдат изградени и специални точки, които да извършват мониторинг и измерване на замърсяването от предприятието.

В пресконференцията участва и народният представител и председател на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте най-дългата котка в света
Вижте най-дългата котка в света
ГЕРБ и Патриотите защитиха Валери Симеонов
ГЕРБ и Патриотите защитиха Валери Симеонов