Млечните продукти са с 10 на сто по-скъпи тази година в сравнение с миналата - това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В сутрешния блок на БНТ председателят на комисията Владимир Иванов заяви, че най-голямо е поскъпването при маслото, но се усещат по-високите цени и при сиренето и кашкавала. Според експертите основната причина за това е недостигът на мляко и поскъпването на суровината - както у нас, така и на европейските пазари.
Цената на маслото у нас не е била толкова висока от 2011 година насам. Основната причина е, че от миналата есен има сериозно покачване на цената на суровото мляко у нас и на Европейските пазари. А то е основна суровина за направата на масло. Освен това и търсенето му непрекъснато се увеличава като основна съставка на шоколада.
Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче.
При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения.
Единствено при по-качестените марки кашкавали и сирена има задържане на цените.
Заради по-скъпите млечни продукти много от хората особено по селата сами си правят домашно сирене, масло и извара.Приготовленията са дълги, но продуктите са вкусни и качествени.Така е и в благоевградското село Церово, където във всяка къща се прави домашно сирене.
Соня Димитрова: Защото си е чисто натурално, само млеко. Никакви други добавки.
За килограм домашно сирене в Церово изразходват по 8 литра мляко. За кашкавал около 11. Не е малко, но пък си заслужава, категорични са в малкото селце.
Какави са прогнозните цени на млечните продукти до края на годината?
Доц. Божидар Иванов - Център за икономически изследвания в селското стопанство: Обикновено зимата цените вървят нагоре и сега ще е така. Храненето на животните през зимата е различно, млечността пада. Така че цените няма как да намалеят.
Според Божидар Иванов единствено при маслото цените на дребно вероятно ще се задържат, тъй като са стигнали тавана. Прогнозата и на млекопреработвателите е, че до края на годината млечните продукти ще продължат да поскъпват, тъй като цените на суровото мляко няма да паднат.
И от комисията по стокови борси и тържища очакват поскъпване, но не драстично - до 10 % максимум, което в номинални изражения ще означава стотинки. Единствено при кашкавала заради все по нарастващото търсене на качествен продукт може да има по-големи скокове и да се стигне до цени на едро от 13 до 15 лева за килограм.