НОВИНИ

Мона Лиза била рисувана по модел жена и модел мъж?

Поредна хипотеза около загадките на най-прочутата картина в света - Мона Лиза. Според италиански експерт, Леонардо да Винчи е използвал като модел и жена, и мъж, за да нарисува един от най-популярните образи в света.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:47, 25.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Истинската идентичност на Мона Лиза най-после е разкрита - твърди Силвано Винчети - художествен детектив, ръководител на италианския Национален комитет за популяризиране на историческо и културно наследство. Преди година той обяви, че е намерил останките на Лиза Гералдини, изобразена на портрета. Сега, след изследване с исторически методи и съвременни технологии, прибавя втори модел - асистентът на Леонардо Джан Джакомо Капроти. Капроти влиза в дома на Леонардо още като дете и получава прякора Салай - дяволчето

Силвано Винчети експерт
С инфрачервени лъчи в първия слой на картината се вижда едно неоспоримо докозателство - в този пласт Мона Лиза не е весела, а меланхолична и тъжна.

Според Винчети, Франческо дел Джокондо, който поръчал портрета, наел клоуни да разведряват жена му при позирането. Не се получило, и тогава Леонардо прибягвал до друг модел за прочутата усмивка - своя помощник.

Силвано Винчети експерт
Сравнихме Мона Лиза с всички картини на Леонардо, в които Салай е позирал. Някои детайли съвпадат перфектно.

В защита на тезата си италианецът добавя и разбирането на Леонардо, че идеалната личност е съчетание от жена и мъж. Неговата теория не е първата, а вероятно няма и да е последната за това кого всъщност е нарисувал Леонардо на безсмъртното платно, според една от версиите дори самия себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Машинистът Христо Тиляшев обжалва в Пловдив
Машинистът Христо Тиляшев обжалва в Пловдив
Граждани запълниха сами дупките пред блока си
Граждани запълниха сами дупките пред блока си