НОВИНИ

МВР: Няма заплаха за сигурността на страната ни

Няма терористична заплаха за София. Сигналът за възможна заплаха срещу столичния градски транспорт е проверен от ДАНС и МВР и според тях става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чужд гражданин. Това е докладвал шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред премиера Бойко Борисов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:42, 24.03.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
мвр заплаха сигурността страната

По думите на Борисов сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха за "По света и у нас", че няма данни за терористични заплахи към страната ни.

Сигналът, който ДНАС и МВР са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Той е отработен веднага определен е като недействителен.
БНТ: На базата на този сигнал американските власти са отправили това предупреждение, което се появи в социалните мрежи?
Георги Костов, главен секретар на МВР: Най-вероятно е така. Но не мога да коментирам действия на чужда страна.

Няма конкретна заплаха, към която и да е част по територията на страната, към който и да е обект от инфраструктурата в страната.

В съобщение, изпратено да медиите, премиерът Бойко Борисов увери, че няма опасност за софиянци. Според министър-председателя начинът, по който американските дипломати са представили в публичното пространство информацията от българските служби е недопустим и некоректен.

Борисов увери, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората. Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че по случая ще бъде разпоредена проверка.

Цветан Цветанов: От вчерашното изслушване на службите те работят в реално време за обмяна на информация с партньорските служби. Оттук нататък всичко може да бъде само интерпретация. Опит за внушения, които да се направят в публичното пространство.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че в столицата са предприети необходимите мерки за сигурността на хората.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Трябва да сме спокойни. В същото време всички трябва да бъдем максимално бдителни. Аз съм разпоредила и на шофьорите в градския транспорт да бъдат максимално бдителни и при необходимост да подават съответните сигнали.

От МВР заявиха, че след атентатите в Брюксел ежедневно постъпват десетки сигнали от граждани, които обаче се оказват фалшиви.


Преди малко американското посолство публикува съобщение във Фейсбук, че информацията за заплаха в София вече "не е в сила". Посолството оценява проактивните мерки, предприети от българското правителство в отговор на възможни заплахи. Посолството продължава да работи заедно с българското правителство по контратерористични мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микробус с афганистанци е задържан на бул. Цариградско шосе
Микробус с афганистанци е задържан на бул. "Цариградско шосе"
ДАНС не разполага с данни за пряка терористична заплаха за България
ДАНС не разполага с данни за пряка терористична заплаха за България