МВР предприема превантивни действия заради очакваната метеорологична прогноза​

Във връзка с очакваните интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки, са дадени указания на областните управители за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура. Дадени са и допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността привъзникване на извънредни ситуации. От МВР публикуваха и правила, които хората трябва да спазват преди, по време и след наводнение, за да запазят живота и имуществото си.

от БНТ
14:51, 26.06.2018
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
мвр предприема превантивни действия заради очакваната метеорологична прогноза​

Според прогнозата на НИМХ-БАН за 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи /на места до 50-70 л./кв.м./, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки. Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич и оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково.

Най-голяма е вероятността за валежи в следобедните часове, вечерта и през нощта срещу сряда. Според прогнозата за времето е възможно да има значителни по количество валежи в западната половина от страната, а интензивни (за кратко време значителни количества) - в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост.

Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността при
възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт, основните съставни части на ЕСС за прогнозите за
очакваните опасни явления и за проследяване на динамиката на метеорологичната прогноза.

БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД НАВОДНЕНИЕ, КОИТО Е ВАЖНО ХОРАТА ДА ПРЕДПРИЕМАТ, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ НА ЖИВОТА, ЗДРАВЕТО И ИМУЩЕСТВОТО СИ:

- ДА НЕ ИЗПАДА В ПАНИКА, ДА ПРЕЦЕНЯТ СИТУАЦИЯТА И НАМЕРЯТ БЕЗОПАСНО ЗА ТЯХ МЯСТО, АКО Е НЕОБХОДИМО;

- ДА НЕ ПРЕСИЧАТ СИЛНО ТЕЧАЩИ ВОДИ, АКО СЕ ПРИДВИЖВАТ С МПС. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО
ОПАСНИ СА ОПИТИТЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО, ТЪЙ КАТО САМО 15 СМ СИЛНО ТЕЧАЩА ВОДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ДВИЖИ АВТОМОБИЛИТЕ;

- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗКЛЮЧВАТ ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО И ПОДАВАНЕТО НА ГАЗ В ДОМОВЕТЕ СИ;

- ДА ИМАТ ОСИГУРЕНИ ПАКЕТИ СЪС СУХА ХРАНА И ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА. В СЛУЧАЙ НА СЕРИОЗНИ НАВОДНЕНИЯ НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВОДАТА ОТ ЧЕШМАТА, ИМА ОПАСНОСТ ТЯ ДА БЪДЕ ЗАМЪРСЕНА ОТ ВИСОКИТЕ ПОДПОЧВЕНИ НИВА НА ВОДАТА;

- ДА ПОДГОТВЯТ ДОКУМЕНТИТЕ СИ;

- ДА ИМАТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО – КОНТАКТИ С ДЕЦА, РОДНИНИ И БЛИЗКИ;

- ДА СЕ ОСВЕДОМЯВАТ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ ЗА СИТУАЦИЯТА В РАЙОНА, В КОИТО СЕ НАМИРАТ ИЛИ ТАМ, КЪДЕТО ИСКАТ ДА ОТИДАТ;

- ДА НЕ ВЛИЗАТ В ПОДЛЕЗИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО МЕТРО;

- КОГАТО СА СРЕД ПРИРОДАТА Е ВАЖНО ДА НЕ ЗАСТАВАТ ПОД МОСТОВЕ, ДА НЕ СЕ ДВИЖАТ В ДЕРЕТА ИЛИ ДРУГИ ПОДОБНИ МЕСТА, КЪДЕТО БИ МОГЛО ДА СЕ ПОЛУЧИ СИЛЕН ОТТОК НА ВОДА, КОЙТО НОСИ ДЪРВЕТА, КАМЪНИ И ДРУГИ ТЕЖКИ ПРЕДМЕТИ, ОПАСНИ ЗА ЖИВОТА.

- АКО СЕ НАМИРАТ В ОБЩЕСТВЕНА СГРАДА, ДА СПАЗВАТ УКАЗАНИЯТА НА ХОРАТА, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ТАМ ЗА ТЯХНАТА БЕЗОПАСНОСТ.

ПОДРОБНИ ПРАВИЛАТА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА САЙТОВЕТЕ НА ГДПБЗН, МВР, POJARNA.COM, КАКТО И В ПРИКАЧЕНИТЕ
МАТЕРИАЛИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: Кралица Елизабет II одобри и подписа закона за Брекзит
Официално: Кралица Елизабет II одобри и подписа закона за Брекзит
Обществено обсъждане на законопроекта за личната помощ
Обществено обсъждане на законопроекта за личната помощ