НОВИНИ

Българските международни превозвачи обмислят протест в Брюксел на 10 януари

Българските международни превозвачи вероятно ще протестират в Брюксел или Страсбург на 10 януари. Това стана ясно след среща между превозвачите и министъра на транспорта Росен Желязков за действията на България по "Пакета мобилност 1".

Александър Марков
от Александър Марков
13:20, 11.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Българските международни превозвачи обмислят протест в Брюксел на 10 януари

Според бранша пакетът, който беше одобрен от Съвета на ЕС по транспорт миналата седмица, обрича на фалит хиляди български транспортни фирми, защото въвежда рестриктивни правила за превоз на стоки и товари в европейски мащаб.

България ще настоява шофьорите да спят в кабините и да бъдат изключени от правилата за командироване при т.н. "кръстосани операции", обяви министър Росен Желязков.

Първото заседание на ЕП и Комисията по транспорт, където ще се гледат предложенията за "пакета мобилност", са именно през януари догодина.

България ще продължи да търси съмишленици сред другите държави от Източна и Централна Европа.

;
Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Друга важна тема е връщането на шофьора на всеки 4 седмици, а в случаите, когато е ползвал намалена седмична почивка, 3 седмици. Считаме това правило за неприложимо и същевременно за несправедливо и ще настояваме да бъде приет текстът, такъв какъвто беше формулиран по времето на българското председателство, а именно - предприятието да удостоверява волята на водача.
Ангел Тракова, Съюз на международните превозвачи: Оттук нататък насочваме усилията си към Европарламента. Ние, като бранш, това, което можем да направим, е да се опитаме да организираме един мащабен протест и да търсим огромния ефект от един добре организиран протест, говоря за протест в Брюксел, който да покаже волята на цял един бранш, който е силно засегнат като българския.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима задържани за трафик на хора при спецакция в София и Варна
Четирима задържани за трафик на хора при спецакция в София и Варна
Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив
Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив