НОВИНИ

Набират джихадисти с изказването на Тръмп за мюсюлманите

Призивът на Доналд Тръмп за тотална забрана за влизане на мюсюлмани в Съединените щати се използва от терористичната групировка Ал Шабаб да набиране на нови привърженици. Изказването на Тръмп, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия, провокира остри критики както от страна неговите опоненти, така и сред самите републиканци.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:40, 03.01.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

На 1 януари групировката "Ал Шабаб" - източноафриканското крило на Ал Кайда, публикува 51-минутно видео, което разказва историята на няколко американци от Минесота, които се присъединили към джихадистите и са убити при сражения в Сомалия. Клипът призовава други да ги последват. За целта се използва и откъс от изказването на Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, следвано от изказвания на един от най-отявлените активисти на Ал Кайда - Ануар Ал Уалики. Според Белия дом той е убит през 2011 година. На 07декември 2015г. в Южна Каролина Доналд Тръмп - кандидат за президентска номинация на Републиканската партия, каза:

- Доналд Джей Тръмп призовава за тотална и пълна забрана за мюсюлмани да влизат в Съединените щати, докато нашите власти не решат какво точно се случва.
- Бавно, но сигурно вашето положение става същото като на победената мюсюлманска общност в Испания след падането на Гренада... Мюсюлмани от Запада, поучете се от уроците на историята, - призовава Ануар ал Ауалики, активист на Ал Кайда.

Използвайки кадри от последните расистки конфликти, както и исторически цитати, във видеоклипа се прави внушение, че афроамериканците и мюсюлманите в Съединените щати винаги ще бъдат подлагани на дискриминация. Според самия Доналд Тръмп, обаче, не той, а Барак Обама и основният претендент за президентската номинация на демократите - Хилари Клинтън, са в основата на тероризма. На предизборен митинг в Мисисипи, Тръмп обвини двамата, че са създали организацията "Ислямска държава".

- Ние финансираме всички тези хора, които искат да вкарат от Сирия, финансираме ги с нашата визова програма, - заяви Доналд Тръмп, който се бори да стане кандидат за президент от Републиканската партия. - Не знаем кои са откъде идват, а те са млади и са много. Гледаш миграцията и си казваш - "може би това е най-ефикасният Троянски кон".

На предизборния митинг Тръмп критикува и медиите, че не показват колко много привърженици има. Той заплаши да уволни веднага един оператор, ако не движи камерата към събралите се хора по време на неговото изказване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ни очаква през 2016-а година
Какво ни очаква през 2016-а година
Шиитите по света протестират против екзекуцията на Шейх ан-Нимр
Шиитите по света протестират против екзекуцията на Шейх ан-Нимр