НОВИНИ

Начало на дебата за промени на Конституцията на Македония

Македонският парламент решава дали да започне процедура за промяна на Конституцията, съгласно споразумението с Гърция, в което е залегнало ново име на страната - Северна Македония. Това е първата от трите фази, която може да продължи до 10 дни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 15.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

След неуспешен опит на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да свали точката от дневния ред, към депутатите се обърна премиерът Зоран Заев. Той призова партийните игри да бъдат изоставени в името на националния интерес, по думите му, конституционните промени са логичният избор за бъдещето на Македония и пътят ѝ към ЕС и НАТО. Те са и отговорът на исканията на гражданите, смята още Заев.

Заев апелира за помирение за събитията в македонския парламент на 27 април, когато в парламентарната зала се стигна до насилие. Според премиера, помирението в обществото е възможно само след като политиците си подадат ръка. За да се даде ход на процеса е необходимо мнозинство от 2/3 или 80 гласа. С каквито управляващите не разполагат. Появиха се спекулации, че депутати от опозицията ще гласуват ЗА промените. Инициативата за изменения на Конституцията мина първото си изпитание, след като парламентарната комисия, която ги разглежда, ги одобри с мнозинство от 10 на 7 депутати. Ако и първият етап получи зелена светлина, следват още две фази. Крайният резултат може да се очаква най-рано след три и половина месеца. Управляващите обаче признават, че нямат резервен план и ако поправките не минат, в Македония отново може да има избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев призова за мълчание, докато тече процедурата за нови изтребители
Румен Радев призова за мълчание, докато тече процедурата за нови изтребители
​Хосе Карерас се разделя с българската публика с концерт в София през 2019 г.
​Хосе Карерас се разделя с българската публика с концерт в София през 2019 г.