НОВИНИ

Над 10 000 мигранти вече в Идомени, напрежението се покачва

Прииждащите са десетки пъти повече отколкото тези, които Македония пуска да преминат към страните от Западна Европа. Броят може да достигне 70 хиляди души през идните седмици, предупреди агенцията на ООН за бежанците.

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 04.03.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Напрежението в района на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония в последните дни силно се покачва. Там са струпани са около 10 000 мигранти, блокирани заради почти пълното затваряне на "балканския маршрут" на север към Германия.

Прииждащите са десетки пъти повече отколкото тези, които Македония пуска да преминат към страните от Западна Европа. Всекидневно хиляди мигранти продължават да пристигат до континентална Гърция с фериботи от островите и страната е на ръба на хуманитарната криза. Броят може да достигне 70 хиляди души през идните седмици, предупреди агенцията на ООН за бежанците.

Към момента повече от 30 хиляди имигранти остават в двата лагера при граничния пункт Идомени, след като Македония последва примера на Австрия и въведе строг пропускателен режим на границата си. В момента преминават само бежанци от Сирия и Иран и то по не повече от 100 души дневно. Това обаче не спира мигрантския поток - всеки ден средно 2 хиляди нови имигранти прекосяват Егейско море въпреки суровите условия и патрулите на НАТО, които целят да прихванат лодките им.


Питър Съдърленд, специален пратеник на ООН за имиграцията: "По целия път през Балканите до Западна Европа наблюдаваме строг граничен контрол, а на много места дори високи телени огради. Неминуемото последствие от това е, че Гърция постепенно се превръща в държава-лагер за бежанци и имигранти."

Надежда за отпушване на граничната "тапа" все пак има. Еврокомисарят по имиграцията Димитрис Аврамопулос ще представи днес в Брюксел "пътна карта" за възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство. Това се очаква да стане чрез серия от последователни мерки и се очаква до месец ноември ситуацията да се нормализира. Планът на Аврамопулос ще бъде гласуван на специално събрание на европейски дипломати в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков остава в болница още няколко дни
Наско Сираков остава в болница още няколко дни
Започна тренировка за съвместното учение на граничари и военни на границата ни
Започна тренировка за съвместното учение на граничари и военни на границата ни