НОВИНИ

Учени достигнаха почти до "края" на Вселената

Американски учени от екипа, който работи с телескопа "Хъбъл" използваха космическото съоръжение за да се върнат назад във времето. Те откриха най-отдалечената от всички известни галактики в Космоса - на 13 милиарда светлинни години от Земята.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
06:54, 04.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Според учените от НАСА, наблюдаваната от тях галактика, кръстена "Джи Ен Зет 11" съществува от "едва" 400 милиона години след Големия взрив.

Заради огромното разстояние до нея, телескопът я "вижда" така, както е изглеждала преди милиони години, когато вселената е била формирана на едва 3 процента спрямо днешното си състояние. Учени оценяват възрастта на Вселената на 13,8 милиарда години.

За най-отдалечен от всички известни източници на светлина досега се смяташе обект, който е на разстояние 13,2 милиарда светлинни години от Земята. За да бъде открита новата галактика и да се определи позицията й, са използвани орбиталните телескопи "Хъбъл" и "Спицър".

"Джи Ен Зет 11" е 25 пъти по-малка от Млечния път, а общата маса на звездите е едва 1 процент от масата на звездите в нашата галактика. В същото време тя се намира в етапа на активно формиране на звезди и процесът е около 20 пъти по-интензивен, в сравнение с Млечния път. Според астрофизиците, откриването на новата галактика "на края на вселената" е станало възможно именно благодарение на активността й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мексиканци вкараха 25 кг дрога в Япония с тигър
Мексиканци вкараха 25 кг дрога в Япония с тигър
празник !!!
празник !!!