НОВИНИ

Над 22 хиляди бежанци остават блокирани в Гърция

Най-тежка е ситуацията на границата с Македония, където до граничния пункт Идомени се намират 9 хиляди души. Всички те са настанени в лагер, предназначен за едва 1500 мигранти. Напрежението расте, заради недостиг на храна и дрехи, мнозина се нуждаят от медицинска помощ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
23:13, 01.03.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
хиляди бежанци остават блокирани гърция

Други 5 хиляди са намерили подслон на пристанището в Пирея, където живеят в складове. На гръцките острови хиляди чакат да бъдат извозени до континенталната част на страната. Стотици живеят и по площадите и парковете в Атина. Това са предимно афганистанци, които не могат да продължат пътя си към Западна Европа, защото Македония пропуска само бежанци от Ирак и Сирия. Преди началото на обиколката си на Балканите, председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Европа да отвори границите си и да окаже помощ на Гърция.

Доналд Туск, председател на ЕС: Единственият начин да се справим със сегашната ситуация, е всички страни-членки да спазват правилата на Общността. Това означава и зачитане на Шенген. Длъжни сме заедно да понесем последиците от кризата. Гърция не може да се справи сама и повече от всякога трябва да й съдействаме. Ключова роля в това има Турция, която трябва да спира мигрантския поток, затова и трябва да имаме единно решение на Брюксел и Анкара.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отпуска 700 милиона евро заради мигрантската криза
ЕК отпуска 700 милиона евро заради мигрантската криза
Пропуснатото Средновековие ще се учи в 7-ми клас
Пропуснатото Средновековие ще се учи в 7-ми клас