НОВИНИ

Надпреварата за Белия дом започна

В Съединените щати започват първичните избори за номинации на демократите и републиканците за президентските избори. По традиция, първият щат, който ще гласува е Айова. Претендентите направиха и последните си опити да спечелят гласове. Двамата основни опоненти според социологическите проучвания - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, се появиха заедно със семействата си - ход, който получи немалко критики в медиите отвъд океана.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:22, 01.02.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Щата Айова в Средния запад - когато започнат изборите, всички погледи се отправят към него. Първият от 50-те, който гласува на предварителните избори и който по традиция дава тон на надпреварата. Жителите на Айова са приемани за силно консервативни, затова и не е изненада, че претендентите се появиха не сами, а със семействата си.

Най-скандалният кандидат-президент - Доналд Тръмп, държа реч в местен университет, а плътно до него стояха съпругата му Мелания и дъщеря му Иванка.

Доналд Тръмп, кандидат за президент
"Попитах жена си - какво ще стане, ако се кандидатирам и се проваля? А тя ми каза - ако поискаш да спечелиш, ще спечелиш. Веднага след като се включих в надпреварата, станах водач в листата. Жена ми се оказа най-добрия социолог".
Иванка Тръмп, дъщеря на Доналд Тръмп
"Баща ми е човек, който винаги е бил изявен лидер. Виждала съм го как сключва сделки, виждала съм го как постига неща, които никой друг не би могъл. Вярвам, че може да даде на Америка точно това, от което тя се нуждае".

Лидерът в надпреварата при демократите - Хилари Клинтън, също беше придружена от семейството си. В навечерието на изборите, милиардерът Джордж Сорос направи огромно дарение за кампанията й, но тя подмина тази тема. Вместо това, Клинтън припомни, че е много добре запозната с процесите в Белия Дом - както от времето на управлението на съпруга си, така и от работата си като държавен секретар през първия мандат на Обама. Тя припомни и че именно външната политика е нейната сила, а точно сега, това е от изключително значение.

Хилари Клинтън, кандидат за президент
"Знам какво се иска, за да бъдеш президент. Знам, че има решения, които зависят само от него, а това е огромно предизвикателство. Чувствам се достатъчно подготвена, знам, че мога да опазя сигурността на страната и на всички вас".

До нея беше и бременната й с второто си дете Челси. Дъщерята на Хилари каза на избирателите, че от изборите зависи кой ще управлява страната, в която ще растат децата й.

Тръмп и Клинтън може и да са начело в надпреварата, но далеч не са спечелили изборите. При демократите разликата между бившата Първа дама и губернатора Бърни Сандърс е едва 3 процента. 74-годишният Сандърс описва себе си като демократичен социалист, иска да вдигне данъците и не се сърди, когато го наричат "сърдито старче".

Основният опонент на Тръмп пък продължава да е Тед Круз, с едва 5 процента по-малко подкрепа. Според проучванията обаче, по-вероятно е на същинските избори, победата в Айова да е за демократ. Последният републиканец, печелил щата, е Джордж Буш преди 16 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна ваканция в музеите и галериите
Зимна ваканция в музеите и галериите
Италиански подизпълнител съди Газпром заради проваления проект Южен поток
Италиански подизпълнител съди "Газпром" заради проваления проект "Южен поток"