НОВИНИ

Награди за БНТ на 9-тия международен филмов фестивал за наследство

Шест документални филма на БНТ бяха отличени с призове на 9-тия международен филмов фестивал за наследство. Наградените филми ще бъдат представени на Форуми на българската култура в чужбина през 2016 и 2017г, както и на фестивала „Седмица на световното наследство" през септември.

награди бнт тия международен филмов фестивал наследство
bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 20.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Възраждане на документалистиката и филмите-огледало на българската история, култура и традиции. Така организаторите определиха участието на Българската национална телевизия, която тази година се включи с 26 авторски филма. Сред отличените ленти е съвместният проект на журналистите от БНТ Петя Тетевенска и Мария Чернева "Пътешествие към тракийските царе", който взе втора награда в категория "Културно наследство".

Мария Чернева, журналист БНТ
Да се направи един такъв филм-труда е песен. Материята е такава, че е много вълнуваща и много интересна.

Филм, посветен на българка позната в цял свят, но малко известна у нас, получи трета награда в категорията "Културно наследство". "Чужденката" на Искра Ангелова е едно своеобразно признание за писателя и философ Юлия Кръстева.

Искра Ангелова, БНТ
Бях щастлива, че ме допуснаха до тази за мен идол още от студентските ми години велика жена, че сме я следвали неотлъчно заедно с Милена Гетова и Николай Илиев.

Литература и сценично изкуство, съчетава най-добрият филм в категория „Традиции" „Възвишение" на регионалния телевизионен център в Пловдив. Лентата посветена на Борис Христов "Следи в безкрая на времето" е отличен с второ място в категория "Изкуство". В специално създадената тази година категория "Експеримент", колегите от Пловдив спечелиха трета награда с филма си "Флашмоб:фестивални, дни и нощи". Награда получи и регионалният център във Варна. Филмът „Първа езикова гимназия във Варна-уроци по родолюбие" разказва за училището, благодарение на което Варна от типичен гръко-гагаузки град при Освобождението става истински културен и просветен център.

Филипа Иванова, журналист БНТ
Това, което е важно тази година да се подчертае, че печелим награди в четири категории: Образование, Традиции, Изкуство и дори категория Експеримент.

Наградените филми ще бъдат използвани с образователна цел у нас и в чужбина. Лентите ще могат да се ползват в библиотеките, училищата и читалищата в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама работници са пострадали при взрив в Панагюрище
Двама работници са пострадали при взрив в Панагюрище
Връчват приз „Училище на годината” в Благоевград
Връчват приз „Училище на годината” в Благоевград