НОВИНИ

Нападение на летището в Кандахар

До момента не е известен броят на нападателите, нито дали има жертви.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 08.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Няма пострадали български военни при престрелката между талибани и силите за сигурност в афганистанския град Кандахар.

От военното ни министерство потвърдиха за "По света и у нас", че нашият контингент е далеч от мястото на нападението и е в безопасност. Сраженията в района на летището на НАТО в Кандахар продължават вече с часове.

В 18:30 местно време трима тежко въоръжени талибани нахлуват в района на летището. Заемат позиции в училище и тренировъчен център на НАТО и откриват огън. Говорителят на губернатора на провинция Кандахар съобщи, че талибаните са успели да преминат през първата порта на летищния комплекс, но засега няма информация за загинали при нападението.

Местни медии съобщават, че часове наред между афганистански войници и ектремистите се водят тежки сражения.

Предполага се, че нападателите са влезли на територията на летището от петата порта, която обаче е под засилена охрана и достъпът през нея е разрешен само след представяне на служебна карта. Не е ясно дали има пробив в сигурността на комплекса. Заради нападението са отменени всички полети от и за летището.

Ракетния обстрел срещу летището в Кандахар става само ден, след като кола-бомба избухна пред полицейски участък в столицата Кабул. Отговорност и за двете нападения поеха талибаните, които в съобщение, разпространено в интернет заявиха, че атаките са в отговор на "насилието на външни и вътрешни фактори".

Радикалните екстремисти все по-често напомнят за себе си след оттеглянето на чуждестранните военни от Афганистан. Групировката "Ислямска държава" също обяви намерението си да установи халифат на територията на страната.

Утре афганистанският президент Ашраф Гани ще участва в регионална конференция в Пакистан, където ще обсъди план за възстановяване на мира в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столично училище решава дали учебният ден да започват с химна
Столично училище решава дали учебният ден да започват с химна
Българската Коледа: Историята на Виктор
Българската Коледа: Историята на Виктор