НОВИНИ

Студентите празнуват (ОБЗОР)

И тази година традицията от последните години се запази - младежите буквално щурмуваха зимните курорти.

Милена Кирова
от Милена Кирова Павлина Славчева
20:00, 08.12.2015
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Днес 270 хил. студенти имат повод за празник. За 112 път те отбелязват своя ден. И тази година традицията от последните години се запази - младежите буквално щурмуваха зимните курорти.

И докато едни се забавляват, други ще работят. Пожарникари, полицаи, инспектори от Агенцията по храните и дори данъчните ще следят как ще протече празника.

Вижте във видеото прякото включване на Милена Кирова.

Улиците в студентски град тази вечер са пусти. Очевидно е, че повечето младежи са избрали да празнуват извън София.

Днешният ден ще им струва между 100 и 200 лева или колкото месечния наем за квартира с четирима съквартиранти. Хотелиерите тази година имат специални промоции. Някои предлагат при две нощувки третата да бъде безплатна. Подобни са офертите и на ресторантьорите.

От МВР имат препоръки към младежите, за да не се стига до инциденти. Те съветват студентите: да не шофират докато последствията от наздравиците не отшумят. Ако пътуват все пак извън София с личен автомобил, зад волана да седне най-опитния шофьор, да се подготвят за зимни условия, да не се въвличат в гонки и състезания.

И като заговорихме за опит, сега ще ви разкажем точно за хора с опит в отбелязването на студентските празници - т.н. "вечни студенти".

57 години след завършването си випуск от днешния Лесотехническия университет в София се събира ежегодно. Какви са били студентските празници преди повече от 50 години и как се забавляват днес хората завършили преди повече от половин век - вижте в следващия репортаж.

90 души завършват специалността "Горско стопанство" във Висшия лесотехнически институт - днешният Лесотехнически университет през далечната 1958-ма година.

Павлина Славчева разказва, че 8-ми декември тогава не се отбелязвал, но редовно са се събирали на забави.

Павлина Славчева: Имаше жив оркестър и свиреха това, което се танцуваше тогава - танго, румба, фокстрот.

В края на 50-те години за студентите било лукс да си направят прическа или да си купят тоалет. Но настроение за празник никога не липсвало. Макар от завършването на курса да са минали 57 години, състудентите си организират ежегодни срещи.

Павлина Славчева: Всяка година на 22-ри март - на Първа пролет. Отделно една малка част 10-12, повече от дамския състав на курса, се събираме в близките 12, може би 15 години вече, всеки четвъртък в 13 часа някъде.

След 2 дни Павлина ще се срещне отново със своите състудентки, а за днешните им срещи прическите вече са задължителни.

Павлина Славчева: Не може някой да отиде с ненеаправена коса или ненаправен маникюр, защото веднага другата ще направи забележка.

За празника Павлина пожелава на студентите, по малко интернет комуникации и повече разговори на живо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев връчи наградите за иновации
Росен Плевнелиев връчи наградите за иновации
Осми декември
Осми декември